Ина Асса стана дизайнер на годината

* Йоанна Драгнева закри ревюто на „Credo ” по време на „Златна игла 2020”

Силвия Тодорова

Ина Асса получи най-престижното отличие за мода в България – Златна игла 2020 в категория „Дизайнер на годината”. В церемонията по нейното награждаване участваха проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и Светослав Колчагов –дизайнер на годината за 2016-та, който връчи на Ина Асса статуетката „Златна игла”. При получаването на наградата дизайнерката сподели:

„Бих искала да благодаря на Академията за мода и на проф. Стойков за високото признание! За мен е наистина огромна чест да съм тук тази вечер. Още повече, че аз наистина избрах да се върна в България и не съжалявам нито за момент. Не мога да пропусна и семейство Ковачеви, които ми дадоха огромния шанс да покажа на какво съм способна, като правя всеки Божи ден колекцията на модна къща „Credo”. За мен е удоволствие и още веднъж ви благодаря! А тази награда я посвещавам на моя новороден син Алекс.”

Ина Асса

Витаеща в облаците, летяща на балон, невъобразимо рошава, изтънчено нисичка, несравнима ентусиастка, неописуема пътешественичка – това са само малка част от нещата, с които може да се опише Ина Асса. Тя е възпитаничка на най-известното и старо училище за мода „Есмод Париж” (“Esmod Paris”). Трупа опит и вдъхновение като част от екипите на известни имена в модата като Пако Рабан, Живанши, Ели Сааб и Сидони Ларизи. Ина Асса е главен дизайнер на Българска национална телевизия и също така създава голяма част от колекциите бизнес облекло на модна къща „Credo” Тя е дизайнер и на собствена линия дамски дрехи „Мадмоазел Кредо бай Ина Асса” (Mademoiselle Credo by Ina Assa).  Облеклата в тази линия са в романтично делови стил, ярки цветове, ефирни естествени материи и мирис на френски шик. Муза на дизайнерката за нейната линия облекла е поппевицата и актриса Йоанна Драгнева, която беше специален гост и на дефилето на „Credo” по време на „Златна игла 2020”.

Ина Асса

Ина Асса

Ина Асса

Ина Асса

Ина Асса

Ина Асса

Ина Асса

Ина Асса

Ина Асса

Специално за ревю-спектакъла на Академията за мода Ина Асса представи линия класически модели в черно и бяло. Отправни точки в нейните креативни търсения са максимата на Ив Сен Лоран: „Няма друго черно освен ЧЕРНОТО“, неговият смокинг, Катрин Деньов в „Дневна красавица“, изтънченият стил на Жаклин Кенеди и 60-те години, както и напластяванията с черна боя на френския художник Пиер Сулаж. Дизайнерката залага винаги на естествени материи и минималистичен стил в комбинация с малко френски шик.
Освен дизайнер на облекло, Ина Асса е автор и на аксесоари. Пример за емблематично бижу в колекциите й е брошката. Нейна брошка, представляваща стилизирана шевица, бе подарена от българската президентска двойка на британската кралица Елизабет II.

Ина Асса

Ина Асса

Ина Асса

Ина Асса

Ина Асса

Ина Асса

„Златна игла 2020“  се реализира с любезното съдействие на: „Лаваца“, „Банка ДСК“, A1, хотел „Рамада София”, „Ситроен“, „Агресия“, Selena ES, Balmain Hair Couture, Sagax, Vinopoly, MAC Cosmetics, Desizo Monni, „Неделя“, хотел „Самоков“ и „Жарден флорист“.

Снимки:

1. Ина Асса – „Дизайнер на годината“ за 2020-та.

2. Ина Асса и проф. Любомир Стойков.

3. Светослав Колчагов, Ина Асса и проф. Любомир Стойков (от ляво надясно).

4. - 13. Предложения на модна къща „Credo” с дизайнер Ина Асса, представени по време на ревю-спектакъла „Златна игла 2020”.

14. Йоанна Драгнева беше специален гост и на дефилето на „Credo” по време на „Златна игла 2020”.
15. Ина Асса, Йоанна Драгнева и моделите, които показаха предложенията на на модна къща „Credo”
16. Финал на ревюто на модна къща „Credo”

Фото: © Хайлайф / Академия за мода: от 6 до 10, 12, 16
Фото: © Антон Марков / Академия за мода: от 1 до 5, 11, от 13 до 15