Тайната на хубавия сладолед

Тайната на хубавия сладолед по-скоро е страстта, желанието и любовта, и онези емоции, които влагаш, и разбира се, суровините, с които го правиш. Това каза пред БГНЕС Савина Николова, собственик на семейна сладоледаджийница за занаятчийски сладолед в центъра на София.

Повече за сладоледа

Думата gelato (джелато) на италиански в превод значи сладолед. “В световен мащаб думата gelato” значи италианската традиция на правене на сладолед, която следваме и ние. Това значи, че в сладоледа има повече мляко, отколкото сметана, за разлика от т.нар. ice cream или американската традиция на сладолед. Джелатото е по-въздушно, много е важно да се каже, че е и много по-ниско калорично за разлика от сладоледа”, обясни Савина.

В джелатерията на “Сан Стефано” Савина и нейните последователи правят изцяло натурален сладолед от нулеви съставки, което означава, че работят с биосертифицирано краве мляко, животинска сметана, биояйца, най-висок клас френски шоколад.

“Голяма част от продуктите си ги внасяме директно ние, тъй като е трудно да се намерят на нашия пазар, все още. Работим със сезонни български плодове, директно от производителите. Стараем се да имаме директен контакт с всеки един производител, когато взимаме суровините”, посочи Савина.

Вкусът, е това, по което според нея, най-лесно обикновеният човек може да познае качествения сладолед. „Вкусът е нещо, което не може да бъде излъгано. Веднъж опитал човек истински сладолед, трудно би се върнал към другото”, категорична е тя.

В сладоледаджийницата на Савина постоянно експериментират и създават нови вкусове, вдъхновяват се от пътувания, от срещи, от спомени. Опитвали са да правят много луди вкусове, а Савина Николова казва, че всички им се получавали.

“Има такива, които хората ги харесват повече и такива, които се възприемат по-трудно. Например, пробвахме да правим вкус боза, понеже тя е нещо много традиционно, българско, пък ние много искаме да възстановим български типични вкусове и бозата беше много нетрадиционен вкус под формата на джелато и хората не я възприеха много позитивно, като имате предвид, че я направихме наистина с истинска боза, тоест беше си истински ферментирала”, сподели тя с усмивка.

Колкото до това кой е най-предпочитаният вкус, отговорът ѝ идва също много бързо – може би най-харесваният вкус е шоколад. „И няма как да бъде може би по друг начин, тъй като работим с най-хубавия шоколад в света, така че това се усеща”, обясни тя.

Децата си избират сладолед по цвят. „Те искат ягода, защото е червена, малина. Ние затова и правим специално детски сладоледи, които са много наситени като цветове и ги оцветяваме изцяло с суперхрани, не ползваме някакви синтетични оцветители”, сподели Савина.

Възрастните пък били по-скоро традиционалисти и харесват ванилия, шам фъстък, шоколад. А, за най-новия техен вкус сладолед, каза, че в момента експериментират и правят сладолед от кедрови ядки. „Кедровите ядки специално си ги внасяме от Италия, средиземноморски са, и е много интересен и наситен вкус”, посочи Савина Николова.

Тя каза и че приготвят на място изцяло и фунийките, пекат ги на чугун по стара фреска рецепта, с френско масло, биобрашно, биояйца и добави, че имат и шоколадов водопад, по който тече френски шоколад.

Младата жена не крие, че със сигурност сладоледът е нещо, което се консумира основно лятото, но добави, че се опитват да създадат традиция да се яде сладолед и през зимата, така като е в Русия и в Северна Европа. „Все още е много сложно, но с времето се надявам и това да се получи”, изрази надежда тя.

Наблюденията на Савина Николова са, че вече българинът е достатъчно образован, пътува, излиза постоянно, ъпдейтва се и е готов да плати повече, за да получи качество, иска го и го търси.

БГНЕС