Парфюмът на Клеопатра на фокус в парфюмерийната индустрия

Много историци са се опитвали да определят колко красива е била тя, далеч по-малко са се чудели как е ухаела. Сега, учени смятат, че са пресъздали парфюма, използван от Клеопатра, пише „Таймс”.

Екип от археолози и парфюмерийни експерти са създали аромат, за който твърдят, че е бил равнозначен на Шанел № 5 за онези далечни времена и вероятно е бил използван от последната кралица на древен Египет.

Парфюмът на Клеопатра на фокус в парфюмерийната индустрия

Легендата гласи, че когато Клеопатра се отправила към Тарсус, за да се срещне с Марк Антоний, тя заляла пурпурните платна на своя кралски златен кораб с достатъчно количество парфюм, за да може ароматът да се усети далеч преди да достигне брега.

Рецептата за пресъздадения аромат е резултат от разкопки и задълбочени проучвания на обекта Тел ел-Тимаи, северно от Кайро, в продължение на десетилетие на екип археолози от Университета на Хавай. Градът, познат в древен Египет с името Тмуис, е основан около 4500 г. пр.н.е. и е бил дом на най-известните парфюми, наречени Мендезийски и Метопийски.

„Това е бил най-цененият парфюм в древния свят”, казва Робърт Литман, археолог от университета, пред списание Atlas Obscura.

През 2012 г. екипът разкри фабрика, използвана от търговец на парфюми около 300 г. пр. н. е, която включвала място за производство на някаква течност, както и няколко малки стъклени шишенца и гърнета с все още запазена утайка вътре в тях.

Ароматът в шишенцата не се съхранил, но химическият анализ на утайките позволява да се разкрият някои от съставките. Робърт Литман и Джей Силвърстайн, негов колега, представили своите открития пред Дора Голдсмит и Шон Коглин, експерти по египетски парфюми, които впоследствие помагат за пресъздаването на аромата, следвайки методи, записани и открити в древногръцки текстове.

Основата на ароматите е смирна, смола, извлечена от трънливо дърво, открито в Африканския рог и Арабския полуостров. Екипът добавя съставки, включващи кардамон, зехтин и канела. Полученият парфюм е по-плътен и по-лепкав от съвременните аромати, почти като зехтина и създава силен, пикантен аромат, който е по-дълготраен от днешните смеси.

„Каква тръпка е да помиришеш парфюм, който никой не е помирисвал от 2000 години насам и, на който може би Клеопатра е ухаела“, пита Литман.

Въпреки това, Манди Афтел, парфюмерист в Бъркли, Калифорния, която през 2005 г. помогна за възпроизвеждането на аромат, използван за ароматизиране на мумия на дете, заяви, че е по-вероятно Клеопатра да е имала собствена фабрика за парфюми и собствен аромат. „Не мисля, че някой знае със сигурност какво е използвала“, добавя тя.

БГНЕС