Китайски фирми идват на най-голямото изложение за текстил и мода в България

Китайски фирми са заявили участие в „ТекстТейлър Експо 2019“. Най-голямото изложение за текстил и мода в България стартира миналата година и веднага стана популярно на Балканите. Неговото второ издание ще се проведе от 7 до 9 ноември в Международен панаир Пловдив.

След мащабното представяне на компании от Турция сега ще видим и производители на материали за шивашката промишленост от Китай, което ще бъде полезно за българските фабрики, коментира Валя Данкова, управител на фирма „Спекс“, съорганизатор на деловия форум. Тя припомни, че миналата година в него се включиха близо сто изложители от седем държави, и прогнозира, че броят на участниците сега ще бъде по-голям.

"Това не е обикновено изложение, а интересна и полезна комплексна проява", добави Валя Данкова. За това говорят фактите, че значими сделки за износ бяха сключени още при старта на първото издание, то посрещна повече от 3000 посетители специалисти от 13 страни, а изложението стана обединяващ център на балканската модна индустрия, посочи тя.

Китайски фирми идват на най-голямото изложение за текстил и мода в България
Фирми от Китай ще участват в „ТекстТейлър Експо 2019“, тъй като изложението стана център на модната индустрия на Балканите още с първото си издание миналата година.

„ТексТейлър Експо“ показва съвременни технологии, машини, материали, аксесоари за текстилната и шивашката индустрия, готови облекла от платове и трикотаж, модни линии за предстоящи сезони. Свои проекти представят възпитаници на специализирани средни и висши училища, има старт-ъп зона за млади творци и предприемачи, Дизайнерско пространство за нови визии и модни ревюта. Тези елементи ще присъстват и във второто издание, а съпътстващата програма ще бъде по-богата със семинари за модните тенденции, експортния маркетинг и други теми.

Изложението свързва изкуството, образованието, науката и производството с цел българските производители на облекло да създават собствени продукти и услуги с по-висока добавена стойност, за да се преодолее кризата за работна ръка и да не се получи срив в бранша. В момента той формира най-голямата част от износа с приходи от 2,1 милиарда евро годишно, създава 11,5% от добавената стойност у нас.

„ТексТейлър Експо“ демонстрира ефективни решения за развитието на отрасъла не само в България, а и в целия регион. Балканите имат потенциал да станат център, който да облича цяла Европа, смята Йордан Беловодски, изпълнителен директор на Браншовата организация за текстил и облекло. Присъствието на фирми от Китай в предстоящото издание създава нови възможности за шивашките предприятия в балканските държави и разширява обхвата на изложението, заяви Валя Данкова.

"„ТексТейлър Експо“ показва двете лица на модната индустрия – естетическите търсения и технологичните иновации, затова е полезно за професионалистите и интересно за широката публика", обобщи д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.