Techtextil и Texprocess: силен старт със 1,700 изложители и панелна дискусия за нови възможности с изкуствен интелект

На 23 април стартираха изложенията Techtextil и Texprocess 2024 във Фракфурт, Германия. С 1,700 изложители от 53 държави, те са център за иновации от международната текстилна индустрия – от прогресивни технологии до революционни материали. Материалите, продуктите, машините и процесите, представени на двата панаира, както и новосформираните бизнес алианси, отварят пътя за бъдещето на индустрията. "Франкфурт отново е център за текстилни и технологични иновации, които често се представят за първи път на публиката на Techtextil и Texprocess. Те са важен индикатор и двигател за бъдещето на много други клонове на индустрията. По случай своята 20-годишнина Techtextil стана по-голям от всякога и заедно с Texprocess е в отлична форма", каза в своята реч Детлеф Браун, член на Изпълнителния борд на Messe Frankfurt GmbH.

Techtextil и Texprocess стартираха с панелна дискусия под наслов: Ролята на AI от текстилното рециклиране до обработката на дрехи. Хлое Салмон Леганьор, директор на CETIA, проф. д-р Инго Ролваген, AMD Akademie Mode & Design / Hochschule Fresenius, старши съветник в IMP Consulting, Елгар Щрауб, управляващ директор на VDMA Textile Care, Fabrics and Leather Technologies, и Олаф Шмидт, вицепрезидент на Textiles & Textile Technologies, Messe Frankfurt обсъдиха възможностите за използване на AI в областите на текстилното производство и обработка.

Techtextil и Texprocess 2024
Първа пресконференция 2024
Снимка: Томас Федра / Messe Frankfurt

Изкуствен интелект в текстилната индустрия
Идентифициране на нови подходи, използване на потенциала и подобряване на съществуващите процеси – AI представлява голяма възможност за напредък в текстилната индустрия. Тези, които се ангажират с новите разработки днес, са добре позиционирани за бъдещето. Предимствата на AI решенията са очевидни: по-голяма ефективност, конкурентоспособност, прозрачност и устойчивост. Въпреки това, за да се възползвате максимално от AI, се изисква експертиза, инвестиции и подходящи технологии. Панелната дискусия разгледа как AI може да се използва най-добре в текстилната индустрия от различни гледни точки.

Techtextil и Texprocess 2024

Нови възможности с AI
Изкуственият интелект предлага нови възможности за иновации. От една страна, се появяват разработки, които използват AI за подобряване на традиционните операции по производство и обработка на текстил и за тяхното по-ефективно изпълнение, например, интелигентно откриване на грешки по време на производството или оптимизирани материални изчисления правят производството и обработката по-бързи, по-добри и по-устойчиви. От друга страна, AI може да се използва за създаване на напълно нови продукти. "AI разширява обхвата на иновациите. Освен че ускорява и повишава ефективността на съществуващите процеси, той създава добавена стойност чрез подобряване на продуктите. Например, под формата на кръгови, регенеративни текстилни решения с по-дълъг жизнен цикъл. В бъдеще AI ще направи възможно не само да се прави същото нещо по-бързо, но и да се създават напълно нови, по-добри, по-индивидуални и по-устойчиви текстилни решения, които са по-добре адаптирани към клиента и също така по-добри за околната среда", обясни проф. д-р Инго Ролваген в своята основна реч.

Techtextil и Texprocess 2024

Текстилното рециклиране, преосмислено с AI
Повечето текстилни отпадъци или се връщат в търговията на дребно като second-hand мода, или завършват на сметищата, или се изгарят. Следователно, остава високо търсенето на решения за рециклиране, например за стари дрехи. Освен това, Зелената сделка на ЕС също призовава за мащабируеми рециклиращи решения. Новите разработки с интеграция на AI обещават да предоставят лек за това в бъдеще, например, чрез разграничаване между текстилни и нетекстилни материали, като ципове, и тяхното автоматично разделяне. Френската иновационна платформа CETIA разработва индустриални решения, които подготвят текстила за рециклиращия процес. "Ефективни, иновативни технологии са необходими, за да се осигури текстилно рециклиране в голям мащаб. Автоматизацията, роботиката и AI увеличават печалбата и конкурентоспособността. Междудисциплинарното сътрудничество между изследванията и индустрията е съществено за това, обясни Хлое Салмон Леганьор в панелната дискусия.

Techtextil и Texprocess 2024

Techtextil и Texprocess стимулират нови технологии
Изкуственият интелект вече не е само модерен термин за компаниите. Всъщност той бързо променя индустрията и намира приложение във все повече области. Това означава, че индустрията трябва да се ангажира с AI, за да остане конкурентоспособна и да използва многото предимства, които той предлага. Като международно място за срещи на индустрията, Techtextil и Texprocess са първите точки за събиране на информация и обмен на идеи. "Индустрията се сблъсква с големи промени. Въпреки че AI създава много нови възможности, той също така поставя пред компаниите разнообразие от трансформационни предизвикателства. Очакваме с нетърпение да придружим международната индустрия през този процес и да подчертаем потенциалните решения на Techtextil и Texprocess. Заедно можем да използваме уникалния потенциал за бъдещето", каза Олаф Шмидт.

На двата панаира участниците откриват иновативни решения и нови партньори, които ще издигнат техните компании напред и ще ги подготвят за бъдещето - било то прогресивни стартъпи или водещи изследователски институти.

Примери за интеграция на AI могат да бъдат намерени и в портфолиата на все повече изложители. Посетителите могат да очакват интелигентни системи, които анализират модни тенденции с помощта на AI, например използват анализ на изображения за идентифициране на дефекти или сортиране на стари дрехи, както и за интелигентно свързване на различни производствени стъпки помежду си. "Напредъкът в областта на AI идва точно навреме за индустрията за обработка на текстил. Новите технологии предлагат истински възможности за справяне с предизвикателства като недостиг на работна ръка, търсене на по-голяма устойчивост и недостиг на ресурси", казва Елгар Щрауб.

Techtextil и Texprocess 2024

Techtextil и Texprocess 2024: Иновации и мрежови връзки по теми с голямо значение за бъдещето на индустрията
Иновативни материали и технологии - Techtextil и Texprocess представят на едно място най-пълния спектър от технически текстил, функционални облекла, нетъкани материали, технологии за производство и обработка. В дванадесет области на приложение се отразява уникалната иновативна сила, предлагана от текстилните решения за широк кръг от сектори - от строителството до медицината.

Изложенията предлагат експертни лекции, организирани обиколки, специални изложби и събития. Тематичният спектър варира от обработка на деним, през рециклиране до функционални облекла. Продукти, процеси, решения и информация, свързани с устойчивостта, могат да бъдат намерени под марката Econogy. Наградите за иновации на Techtextil и Texprocess бяха раздадени през първия ден на изложенията. Иновативните изследвания, новите продукти, материали, процеси и технологии, избрани от жури от експерти, представляват бъдещето на индустрията. Експонатите, избрани за наградата за иновации на Techtextil, могат да бъдат видени в зала 9.1 до днес, 26 април 2024 г. Освен това, журито предложи организирани обиколки до щандовете на победителите в наградата за иновации на Texprocess на 23 и 24 април.