Баламите свършиха, продавайте етично!

Днес в Инстаграм дъщеря ми "спечели" ваучер за 150 лв. от @gucci_bulgaria_ Естествено много се зарадва, сподели с мен и така отидохме в сайта gucci.com да проверим какво може да се купи там. Отваряйки раздел рокли, тя възкликна: "Този модел е като за баба!" Цената от 2980 евро обаче веднага отхвърли това твърдение (все пак баба и получава българска пенсия)...

Вижте някои от моделите с предложен стайлинг от Gucci. Спортно яке тип анцуг с копринена рокля и маратонки??? Наистина ли някой се облича така?

Gucci

Gucci

Както и да е, в магазина има и хубави неща, но като изключим някои луксозни стоки, не виждам с какво е оправдана например цената 130 евро за детска тениска с надпис Gucci.

Cucci

Замислете се, всеки от нас е като ходеща реклама. Това, което ние носим показва какво харесваме и кои сме ние. Етично ли е някой да се възползва от това, като освен че ще платите немислимо висока цена, вие ще правите безплатна реклама на самата марка?

Все пак да не стане някакво недоразумение. Аз не казвам да купувате евтини стоки, защото това е друга тема и с прекалено евтините облекла се нанасят доста вреди на обществото и на планетата. Обаче в случая високата цена с нищо не гарантира качество. Знаете ли, например, къде се произвеждат дрехите Gucci? Според множество Интернет сайтове, те се произвеждат в Италия, в град Прато. Естесвено, къде другаде освен в Италия могат да се произвеждат луксозни стоки. Все пак не искате на етикета да пише "Произведено в Китай", защото "Произведено в Италия" означава качество. Знаете ли обаче, че всъщност, за да угодят на клиентите, които търсят етикета "Made in Italy", много луксозни компании вече имат стоки, произведени в Италия от нелегални китайски работници. Днес тосканският град Прато, малко встрани от Флоренция и отдавна познат като център за производство на кожени изделия за марки като Gucci и Prada, има второто по големина китайско население в Европа след Париж. Повече от половината от 4200 фабрики в Прато са собственост на китайски предприемачи, някои от които плащат на китайските си работници само 2 евро ($ 3) на час, което за цената на живота в Италия е доста ниска сума. И ако за производството на тази тениска, марката е платила вероятно под 1 евро, с какво може да се оправдае цената от 130 евро? С цената на 1 метър плат, с цената на напечатания рекламен надпис или с привилегията да направим безплатна реклама на Gucci?

Gucci

Но да се върнем на темата с електронния магазин. В желанието си все пак да си купи нещо с марка Gucci, дъщеря ми намери чорапи за 40 евро. Добави ги в кошницата, написа адреса си и любезно и беше поискана кредитната карта, без изобщо да има възможност да се въведе промоционален код. Някой ще каже - "Ами че много нахално от ваша страна да искате да вземете нещо безплатно". Както споменах по-горе, gucci_bulgaria_ любезно предоставиха ваучера като "подарък". Ако погледнете профила им, ще видите, че те предлагат тези ваучери на доста хора, вероятно с надеждата някой все пак да се излъже и въпреки че не може да получи отстъпка, да хареса толкова много даден продукт, че да си го купи на нереалистичните за България цени. В техния инстаграм профил, има следното съобщение (без да коментираме правописните грешки):

Gucci Bulgaria

Направо им повярвахме! Сигурно има цяла опашка българи, чакащи да си купят тениски за по 260 лв. или ежедневни рокли за 5960 лв.

За мен остава и въпроса: "Дали хората зад този Инстаграм профил имат нещо общо с Gucci или това е просто една лъжа, с цел събиране на последователи?"