Родни глухи модели представят България в Париж

Фондация „Глухи без граници - България" е доброволна, независима организация, създадена като неправителствена организация. Тя се определя като организация в обществена полза. Нашата мисия е да работи за подобряване на състоянието на правата на глухите хора. Подобряване на техните условия на живот. Приоритет е глухите да взимат активно участие в обществото. Целта на тази фондация е да подпомага и подкрепя глухите хора в процеса на тяхното развитие и интеграция.

Родни глухи модели представят България в Париж

Важно условие за изпълнението на тази цел е унифицирането на жестовия език и официалното признаване от държавата на жестовия език. Тази година фондацията организира конкурс за красота за Мис и Мистър Глухи - България 2017г. Избраните K.Славов и С. Имбришимова ще представят България в световния конкурс за Miss & Mister Deaf Star 2017 в Париж, Франция от 20-30.10.2017г

Родни глухи модели представят България в Париж

Мистър Славов:
Роден съм в Норвегия, живял съм в Швеция и там съм учил. Сега живея в България, където завърших средното си образование. Предстои ми завършване на бакалавърската степен в СУ, специалност „Специална педагогика“. Имам голямо желание да следвам магистратура. По наследство съм глух. Моите родители са глухи българи и им благодаря за всичко, което са правили за мен.
Обичам да съм сред модният свят. Обичам да съм на подиума. Обичам да се снимам. Не мисля, че глухотата ми пречи да правя това. Възхищавам се на всичките манакени и фотомодели, защото излъчват много красота и фотогеничност. Аз не се чувствам по-различен от тях. Чувствам се наравно с тях и вътрешно зная, че мога да се боря за равенство. Проблемът е там, че когато агенциите разберат, че съм глух не ме искат.
Изкарах курс по манакенство и фотомоделство във „Visages Model Group”. Благодаря им, че ми дадоха този шанс. Участвал съм в други конкурси за красота, където спечелих 2-ро място „Мистър Тишина“ през 2015г. , а през 2016 – 1-во място. Същата година участвах в конкурса в Чехия. На 02.07.2017г. спечелих 1-во място в конкурса „Miss & Mister Deaf Bulgaria”, организиран от фондация Глухи без граници, на която съм благодарен, че правят ежегодно такива конкурси за глухи в България. Също така искам да благодаря на Атанас Лазаров от Profile International и Виолета Донкова – официален представител на Carducci за България, че успяха да ми осигурят костюм за Франция, където ще се проведе конкурс по красота „Miss & Mister Deaf Stars” в периода от 20 до 30 октомври 2017 и ще представям България.
Успях да се докажа като барман и сега работя като такъв в Memento на Витошка. За тази услуга съм благодарен на Jamba, че ми дадоха този шанс. Аз съм първият глух барман и се надявам да се отворят повече такива работни места и за други глухи.
Накрая ще кажа само едно: ние ГЛУХИТЕ не сме по-различни от другите, само дето НЕ ЧУВАМЕ и имаме по-различен глас и говор. Затова нека се отворят повече врати за всички МОЖЕЩИ! Остават няколки дни до заминаването ми в Париж. Нямам търпение и съм много развълнуван!

Родни глухи модели представят България в Париж

Мис Имбришимова:
Аз се казвам Светла Ибришимова и съм от гр. Бургас и не чувам. Родена съм на 20.05.1996. Моите родители и брат ми също не чуват. Наследствена глухота, но това не ми попречи да ходя на училище да се уча и развивам. Завърших техникум по обществено хранене в Бургас, специалност хлебар и сладкар. Работих известно време като сладкар, но изкуството ме влече повече и започнах нова работа във фирма, която предлага и обучава на изкуство. Чувствам се добре и колегите разчитат на мен. Когато видях обявата за конкурса ,,Мис и Мистър Глухи“ реших да участвам. Бях много изненадана, радостна и щастлива, когато разбрах, че съм избрана да представя България. Изпитах невероятно щастие и в същото време много изплашена, защото трябва да представя нашата страна по възможно най—добрия начин. Не съм стъпвала до сега в градът на любовта - Париж. Предполагам, че ще бъде много интересно и вълнуващо изживяване. Очаквам вълнуващ да бъде и самият конкурс. Там ще създам повече контакти и приятелства с млади хора от различни държави със съдба, като моята. Ще дам всичко от себе си да представя нашата страна, така че всички да се гордеят с България. Когато се прибера от Париж, надявам се с успех да помогна на всички глухи да не се притесняват, да имат повече вяра в себе си и най-важното, че те са пълноценни хора и могат да постигнат всичко, стига много да го искат.
Двамата подкрепят инициативата на фондацията жестовия език в България да бъде призната. Доказването на езика е основа за последващи научни изследвания на жестовия език. С това научно изследване, освен, че доказваме, че става дума за лингвистична система, ние уеднаквяме и жестовите знаци в цялата страна. Изследването е национално и лексикална важност е уеднаквяването на жестовите знаци, като финал - издаване на речник на българския жестов език.
Надяваме се, че представителите на всички парламентарни групи ще вземат правилното решение - конституционално признаване на жестовия език. Това изключително важно за всички сфери на живота на глухите хора - култура, здравеопазване, образование, достъпна информация, сигурност и т.н.

Родни глухи модели представят България в Париж

Изказваме благодарност на безценната помощ от Атанас Лазаров – Профайлър- PROFILE INTERNATIONAL, Виолета Данкова официален представител на Carducci за България за спонсорство елегантен официален костюм за Мистър Глух България 2017, благодарим на модната къща Fashion - с Karam Daya, която осигури официална рокля на Мис Глуха България 2017. Също така благодарим и на г-жа Ангелина Ангелова – директор на сдружение Маринела за съдействието за двете рокли за модното дефиле и за възможност та за направената вече фотосесесия в хотел Маринела преди тяхното заминаване на световния конкурс в Париж, Франция.

Родни глухи модели представят България в Париж

Пожелаваме им успех!
Огранизинатор : Фондация "Глухи без граници- България" с председател Митко Якимов и Цветан Кунчев – член на УС.
За контакт: Василка Николова, културномасова дейност фондация „ Глухи без граници- България”
тел. 087 7465533, емайл: deafunlimited@abv.bg