Франция със законови ограничения в защита на човешкото здраве


Френските законодатели гласуваха правни промени, които да спомагат за опазване здравето на населението.

Въпреки протестите от страна на модните агенции в страната, Долната камара на парламента гласува забрана за участие на прекалено слаби модели в модни ревюта и фотосесии.

Държавниците одобриха и закон за задължително отбелязване на "ретушираните снимки", които са минали през фотошоп. Целта на законопроекта е да върне обществеността обратно към здравословната реалност.

"Всеки, чиито индекс на телесна маса е под определено ниво, няма да бъде в състояние да работи като модел", гласи законопроектът, гласуван от депутатите. В противен случай на слабите манекенки може да бъде наложена глоба от 75 000 евро или шест месеца затвор.


Франция със законови ограничения в защита на човешкото здраве


Рекламите на солариуми и употребата им от лица под 18-годишна възраст вече също са забранени със закон във Франция, като част от всеобхватен закон за здравето.

"Нашите съграждани не знаят рисковете", каза министърът на здравеопазването Марисол Турен. Законопроектът въвежда и изисквания, според които служителите на соларните студия трябва да получават подходящо обучение относно рисковете за здравето от UV - лъчите.


Източник: АФП