Sofia Veg Fest - научете повече за здравословния начин на живот


Вкусна веган храна и продукти за бита, арт работилнички за ръчно изработени бижута и подаръци и лекции посветени на здравословния начин на живот - това са само част от нещата, които могат да открият посетителите на Sofia Veg Fest този уикенд (27-28 декември 2014).

Мероприятието се провежда за втори път за 2014 година. Организаторите са предвидили широка лекционна програма относно здравословния начин на живот за духа и тялото, както и коледен базар.


Sofia Veg Fest - научете повече за здравословния начин на живот


"В България няма категорична статистика за това колко хора са вегани, но е факт, че те стават все повече. Хората, които проявяват интерес към този начин на живот, стават изключително много", сподели организаторката на събитието - Йоана Карацанева. По думите и, част от тях са повлияни от идеята да живеят здравословно, но и от външни фактори като например това, че 30% от холивудските звезди са вегани и суровояди.

Според Карацанева веганството нито у нас, нито у холивудските звезди е поза или PR. "Веган диетата като хранене е изключително здравословна диета, с която поддържаш нормални килограми, здравето ти е ако не перфектно, то близко до перфектното. Освен това, самият начин на хранене прави тялото физически по-издръжливо и с по-добър тонус", категорична е Йоана.

Най общо, веганите са пълни вегетарианци, т.е. изключват от хранителната си режим не само месото, но и рибата, другите морски дарове, яйцата и млечните продукти. Освен по отношение на храната, веганите не използват и изделия от животински произход (кожа, коприна, вълна), тествани върху животни продукти (козметика), продукти с животински компоненти (желатин, глицерин) и други.


Sofia Veg Fest - научете повече за здравословния начин на живот


Най-голям интерес по време на фестивала предизвикват здравословните храни
- веган тирамису и други сладкиши, бонбони, тиквеник, бисквити - изцяло от растителни продукти.

По думите на Карацанева у нас няма никакви трудности да се живее по този начин, дори напротив - пазарът изобилства с продукти от растителен произход. А има много екзотични плодове, зеленчуци и подправки, които допринасят допълнително със своите ползи за здравето. Най-често веганите се хранят с плодове, зеленчуци, житни и бобови култури.

Гост на фестивала е Федерация "Български пациентски форум", като за гостите се предлагат някои безплатни изследвания, като например скрининг за диабет, хепатит, рак на простата, фамилна хиперхолестеролемия. Чрез покупка на ръчно изработени подаръци гостите на фестивала ще могат да подпомогнат "Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения".


Източник: БГНЕС