МОДНИЯТ СЕЗОН - ЗАКРИТ!

* Академията за мода организира лятно фешън прати и
гала-спектакъл “Вкусът на лятото”

Здравка Кърджанова

За втора поредна година Академията за мода закри сезона с фешън прати и дефилета на популярни български модни къщи и дизайнери. Всички присъстващи на гала-спектакъла “Вкусът на лятото” се увериха, че традицията се затвърждава с всяка изминала година. Участниците в ревюто представиха най-новите си предложения пред отбрана публика. Сред тях се откроиха имената на носителите на “Златна игла” “Ирида”, “Мирo”, “Тани”, Жана Жекова, както и “Маркам” (номинация за “Златна игла 2005”), “Стил В”, “Силвър дей”, “Холидей Сона” и световния моден гигант “Триумф Интернационал”. Едни от най-известните топмодели и носителки на титлата “Мис България” дефилираха с предложения на родните стилисти за лято 2006 и есен-зима 2006/2007 във фоайето на луксозния Парк-хотел Витоша. За високото настроение на гостите допринесе музикалното изпълнение на популярното ТВ-лице Драгомир Драганов, който беше водещ на събитието. Манекенската постановка беше дело на Амалия Тинчева. За гримът на очарователните манекенки се погрижи Светлана Арсова за “Клиник”, а прическите бяха на фешън салони “Луксор интрига”.

Фешън пратито “Вкусът на лятото” беше уважено от множество гости, сред които народната представителка Весела Драганова, Дора Цветкова – главен анализатор на пазара към Италианския институт за външна търговия, Мирослав Печев – собственик на фирма “Софсток”, Сашо Диков, актрисата Биляна Петринска, дизайнерката Албена Александрова и др. Вечерта завърши с елегантен коктейл в ресторант “Тоскана” на Парк-хотел Витоша, където гостите опитаха вкусни кулинарни изненади, отпиха от класическите и изискани вина “Шато Карнобат” и превърнаха вечерта си в сладко изкушение с уникални, специално създадени за събитието торти на сладкарници “Неделя”. Сред основните спомоществователи на гала-спектакъла “Вкусът на лятото” бяха също и кафе “Лаваца”, чийто официален вносител в България е “Софсток”, водка “Савой Силвър Клуб”, Пица “Хът”, Бутилираща компания “Горна Баня” и др.

МОДНА КЪЩА “СИЛВЪР ДЕЙ”

“Силвър дей” с дизайнер Галина Атанасова е една от малкото български модни къщи, чиито колекции са изработени изцяло от ръчно машинно плетиво. От няколко години успешно налага своята марка. Модели на фирмата вече се предлагат в Австрия, Германия и Франция. Беше показана колекция “Прет-а-порте” за сезон пролет-лято 2007, която само след 2 дни ще бъде представена на най-голямото текстилно договаряне в Дюселдорф по покана на немското посолство и на Германската търговска камара. Линията на моделите е елегантна, предназначена за жената със стил и нестандартни идеи.



МОДНА КЪЩА “ИРИДА”

Според дизайнерите на носителката на “Златна игла” - модна къща “Ирида” - лято 2006 е царството на флоралните мотиви, точките и райетата. Не се колебайте да ги облечете, дори да ги съчетаете. Наблегнете на женствеността и шикозното излъчване. Роклите са силно драпирани и асиметрично разкроени. Официалните тоалети са дълги и с предизвикателни цепки и деколтета.

Естествена коприна, копринен шифон, висококачествено памучно трико или памук ще ви пазят от високите температури. Особено атрактивен и актуален е ръчно изработеният пачуърк. Той е създаден от различни материи - кадифе, пайети, памук, коприна, сатен, тафта.

В няколко поредни статии ще ви информираме и за предложенията на останалите дизайнери и модни къщи не само за лятото, но и за наближаващата есен, за да сме в течение на актуалните тенденции за нашата ваканция, за нашите мигове на релакс.

Снимки:
1.Водещият на вечерта Драгомир Драганов приветства почитателите на българската мода от името на Академията за мода.
2.– 4. Модели на модна къща “Силвър Дей” с дизайнер Галина Атанасова.
5. – 7. Модели на модна къща “Ирида”.
Фото: © Виктор Райков

© Любомир Стойков
Всички права запазени!