Новият календар “Лаваца 2008”: кралска премиера в Париж

* Версайският дворец отвори врати за бляскавото събитие пред стотици гости от целия свят
* * Виргиния Здравкова ще бъде тазгодишната авторка на новата колекция, вдъхновена от прочутото кафе

Любомир Стойков

София - Париж - София

Кралски лукс, величие и бароков блясък – ето как може да се характеризира най-точно световната премиера на новия календар “Лаваца 2008”, състояла се в Париж буквално преди дни. Едва ли би могло да се намери по-подходящо място от Версайския дворец за лансирането на новия календар Лаваца. Както великолепното място, така и пищната церемония и гранд вечеря отговаряха на темата на календара “TheMostMajestic”. Стотици гости и журналисти от няколко континента присъстваха на зашеметяващата премиера. Най-величественото еспресо изживяване е заглавието на 16-то издание на календара. Този път за фотограф бе избран младият шотландски майстор на обектива Финли Маккей. Стилът ар нуво, както и образи на кралици от минали епохи в дворците във Франция и Китай са сред водещите мотиви в това произведение на фотографското изкуство. Веднага след парижката премиера на календара, представителите на кафе Лаваца за България обявиха, че Виргиния Здравкова ще бъде тазгодишната авторка на новата колекция, вдъхновена от прочутото кафе. Развълънувана, тя направи специален аудио дигитален коментар за своите почитатели.

Кадър от официалното представяне на новия календар на Лаваца за 2008ма година в Париж, Франция

* * *

Вникването и осмислянето на текстовите послания на художественото ръковоство на рекламната агенция “Амандо Теста” ще покаже основната концепция на новите образи, както и важни детайли за естетиката и философията на прочутата марка кафе, интерпретирани в най-новия календар:

“Във Версайския дворец в Париж се разкриха очарователните образи от календара на Lavazza за 2008. „Най-величественото еспресо изживяване” - заглавието на 16-то издание на календара, създадено от известния шотландски фотограф Финли Маккей. Под художественото ръководство на агенция Armando Testa, календарът показва пищността на въображаеми кралски дворове чрез оригинална фотографска интерпретация. Шестте образа, дело на един от най-модерните творци в съвременната фотография, са вдъхновени от стила Арт Нуво. Фотографиите загатват за въображаемите светове на имперските дворове във Франция и Китай и дори за рицарството през средните векове. Има намек за ирония, чувственост и елегантност, които са в перфектна хармония с качеството на известното еспресо Lavazza.

Кадър от официалното представяне на новия календар на Лаваца за 2008ма година в Париж, Франция

С прелъстителният си вид сред разкошни декори, кралиците от календара ви канят да се насладите на едно величествено изживяване, а кралят на календара е еспресото Lavazza – кафето, което властва във всяка фотография. Франческа Лаваца, мениджър на отдел "Корпоративен имидж" в компания Lavazza, коментира: "Финли Маккей ни спечели със своята отдаденост на темата и на цялостния проект. Маккей създаде един елегантен и разкошен, чувствен и в същото време ироничен и модерен календар. Ако трябва да определя Финли с една дума, бих казала, той е енергия в чистата й форма."

Кадър от официалното представяне на новия календар на Лаваца за 2008ма година в Париж, ФранцияКадър от официалното представяне на новия календар на Лаваца за 2008ма година в Париж, Франция

Франческа Лаваца продължава: „Нашето еспресо и фотографията са обединени от непосредствеността, силата и енергизиращото усещане, което дават." Шестнайсетото издание на календара включва и творение на английската дизайнерка Вивиан Уестууд. Италианският дизайнер на луксозна бижутерия Дамяни също е предоставил накити с диаманти, които да допълнят облеклото на кралиците. Настоящото издание на календара на Lavazza дава богат израз на женствеността на нежната половина от човечеството. Независимо дали става въпрос за очарователна муза или богиня, жената винаги е върховната кралица на един ексклузивен и елегантен свят. Сред бижутата, главни герои на кадрите са грандиозната поредица със София Лорен от 1352 г., блестящи 81 каратови диаманти и колекцията медальони на Жулиет. Очарованието на отминалия неподражаем живот в колекцията на Жулиет, която съчетава розов диамант, разсечен по специфичен и ексцентричен начин, наполовина светъл знак, който комбинира очарованието и мистицизма на изтока с архитектурни детайли, обединяващи препратки към свободата, идеалната тема с изображения на календара. Посланието на календара е следното: всеки може да си позволи една ”кралска” почивка за кафе, един миг на истински лукс и елегантност, едно наистина необичайно чувствено изживяване. Важно е обаче да знаеш как да избереш правилното кафе. Еспресото с марка Lavazza винаги спазва своето обещание да ни накара да се почувстваме като крале и кралици ... поне докато си изпием кафето.

Фамилия Лаваца, в средата - Франческа и Джузепе Лаваца

Фотографи на календарите на Lavazza

~ От 1993 до 2007 ~

1993 и 1994 Хелмут Нютън
1995 Елен фон Унверт
1996 Фердинандо Шанна
1997 Алберт Уотсън
1998 Марино Паризотто
1999 Магнум Фотос
2000 Елиът Ервит
2001 Мартин Фрнак и Ричард Калвър
2002 Давид Лашапел
2003 Жан-Батист Мондино
2004 Тиери ле Гуес
2005 Ервин Олаф
2006 Елън фон Унверт
2007 Еухенио Рекуенко

* * *

Очаквайте в най-скоро време специалните интервюта на Любомир Стойков от Париж с Франческа Лаваца и с фотографа на новия календар Финли Маккей.

От ляво на дясно: Джузепе Лаваца, модератор на събитието, Финли Маккей - фотограф и Франческа Лаваца

АУДИО
Виргиния Здравкова коментира предложението на фирма “Софсток” да изработи колекция “Лаваца”, вдъхновена от темата “The Most Majestic”

Снимки 1-4:
Кадър от официалното представяне на новия календар на Лаваца за 2008ма година в Париж, Франция;

Снимка 5:
Фамилия Лаваца, в средата - Франческа и Джузепе Лаваца;

Снимка 6:
От ляво на дясно: Джузепе Лаваца, модератор на събитието, Финли Маккей - фотограф и Франческа Лаваца;

Кадър от официалното представяне на новия календар на Лаваца за 2008ма година в Париж, Франция

Снимка 7:
Кадър от официалното представяне на новия календар на Лаваца за 2008ма година в Париж, Франция;

Кадър от официалното представяне на новия календар на Лаваца за 2008ма година в Париж, ФранцияОт ляво на дясно:Финли Маккей - фотограф и Джузепе Лаваца

Снимка 8:
Кадър от официалното представяне на новия календар на Лаваца за 2008ма година в Париж, Франция;

Снимка 9:
От ляво на дясно:Финли Маккей - фотограф и Джузепе Лаваца;

Кадър от официалното представяне на новия календар на Лаваца за 2008ма година в Париж, Франция

Снимка 10:
Кадър от официалното представяне на новия календар на Лаваца за 2008ма година в Париж, Франция.
Фото: © United Partners

Кралица Софи Марго: водещата визия на новия календар Лаваца 2008

Снимка 11:
Кралица Софи Марго: водещата визия на новия календар “Лаваца 2008”
Фото: © Finlay MacKay

Любомир Стойков с Франческа Лаваца, Версайски дворец, Париж, октомври 2007Любомир Стойков с Финли Маккей, Версайски дворец, Париж, октомври 2007

Снимка 12:
Любомир Стойков с Франческа Лаваца, Версайски дворец, Париж, октомври 2007 г.

Снимка 13:
Любомир Стойков с Финли Маккей, Версайски дворец, Париж, октомври 2007 г.
Фото: © Диана Шингарова и Любомир Стойков

© Любомир Стойков
Всички права запазени!