Изложба "Модната власт на жените" - пътешествие из женския гардероб през вековете


Изложбата "Модната власт на жените" (Women Fashion Power) предлага безпрецедентен поглед към това как принцеси, модели, изпълнителни директори, Дами и дизайнери използват модата, за да определят и затвърждават позицията си в света.


Изложба Модната власт на жените - пътешествие из женския гардероб през вековете


Изложбата се провежда в Музея на дизайна в Лондон, Великобритания от 29 октомври 2014 до 26 април 2015 и е организирана от световноизвестната Заха Хадид - една от най-влиятелните личности в съвременната архитектура и най-известната жена архитект.

Изложбата обединява ексклузивни интервюта, завладяващо мултимедийно пътешествие и уникални исторически тоалети, за да формира най-широкото представяне на съвременната мода, правено някога във Великобритания.

Изложените модели, обхващат периода от 1850 година до днес и са подредени по хронологичен ред, проследявайки културно-историческите събития, повлияли на трансформацията на дамския гардероб.

Това своеобразно пътешествие разкрива как жените от Лейди Вивиан Уестууд до Натали Масне (журналист, предприемач, основателка на сайта Net-a-Porter и от 2013 председател на Британския съвет за мода) и от принцеса Даяна до Ан Идалго (първата жена избрана за кмет на Париж), използват модата като важно средство за себеизразяване, даващо сила да си изградят репутация, да привлекат внимание и да отстояват авторитета си.

На снимката: Дизайнерката Лейди Зандра Роудс/Dame Zandra Rhodes/, работила със звезди като Фреди Меркюри, Кайли Миноуг, Анастейша и много други

Снимка: designmuseum.org