Ретроспективна изложба с дизайни на Юбер дьо Живанши в Испания


Музеят "Тисен Борнемиса" в Мадрид представя първата голяма ретроспективна изложба с дизайни на френския моделиер Юбер дьо Живанши, който е работил за такива известни клиентки като Одри Хепбърн и Жаклин Кенеди.

Изложбата, подредена от самия 87-годишен дизайнер, включва около 100 от най-изисканите му модели, подбрани от музеи и частни колекции по света. Кариерата на Живанши продължава вече близо пет десетилетия.


Ретроспективна изложба с дизайни на Юбер дьо Живанши в Испания


"Предвид възрастта ми се поколебах. Но много обичам Испания. Нямах право да откажа такава изключителна оферта", заяви дизайнерът пред журналисти при представянето на ретроспективата. Тя е съсредоточена върху модели, сътворени за негови основни клиенти и те са показани наред с произведения на изкуството от различни периоди и стилове от колекцията на музея, за да се подчертае връзката между модата и изкуството.

"Той е един от последните големи майстори на висшата мода", заяви артистичният директор на музея Гийермо Солано. Сред изложените дизайни са черна сатенена рокля, създадена от Живанши през 1961 г. за ролята на Хепбърн във филма "Закуска в Тифани" и черна дантелена коктейлна рокля, носена от актрисата във филма "Обир в музея" пет години по-късно.


Ретроспективна изложба с дизайни на Юбер дьо Живанши в Испания


Живанши, който се оттегли от модата през 1995 г., е създал много от дрехите, носени от Хепбърн в най-известните и филми и тя била негова дългогодишна приятелка. "Одри беше изключителен човек. Тя беше наистина човекът, който беше най-близо до мен", каза Живанши и изрази възхищението си от "елегантността, щедростта, красотата и огромния талант" на актрисата.


Ретроспективата ще остане в испанския музей до 18 януари 2015 г.


Източник: БГНЕС
Снимки: © KIKO HUESCA/ЕПА/БГНЕС