Вредите от евтините очила

Вредите от евтините очилаМного от очилата на пазара, по сергии и някои оптики са опасни за здравето. При проверка в оптика на Женския пазар в столицата се установи, че се продават очила с диоптри за 7 лв.

Някои от основните вреди са:

Междузенична дистанция: По принцип в оптиките се прави съобразяване с рецептата, която е изписана на пациента. При продуктите, които са на пазара обаче, не пише каква е дистанцията между двете стъкла. Това е един сериозен проблем, защото пациентът например знае, че има нужда от очила с два или три диоптъра, купува си очила с такива диоптри, а се оказва, че като ги сложи, го боли глава. Това се получава точно поради несъобразената междузенична дистанция.

Липса на информация: Като друг голям проблем се очертава, че на пазара редовно липсва информация за това къде са произведени продуктите, а слънчевите очила нямат UV защита.

Некачествени продукти: В повечето случаи такива очила са изключително некачествени продукти, които много бързо се чупят.
Друг проблем е, че невинаги можем да знаем точният диоптър какъв е. Много често в около 30-40 % пациентите има разлики между диоптрите между едното и другото око. Очилата, които се продават неправомерно имат един и същ диоптър и на двете стъкла, а това води до главоболие.

Опасност от алергии: Много често алергията започва в етапа на контакт на самите рамки върху носа и по главата, в зоната около ушите и над скулите може да се появи контактен дерматит.

БГНЕС