Скандал с един от моделите цели гащеризони на H&M за сезон Есен/Зима 2014-2015

Скандал с един от моделите на H&M за сезон Есен/Зима 2014-2015Шведската модна марка H&M се извини публично, след като беше обвинена, че копира в новата си колекция гащеризони униформите на жените кюрди, борещи се с Ислямска държава в Ирак и Сирия.

Десетки кюрди се разгневиха в социалните мрежи, изливайки своята ярост, че шведската марка е пуснала в есенно-зимната си кампания масленозелен гащеризон, наподобяващ униформите на жените военни.

Гащеризонът на H&M за 14,99 паунда е един от най-открояващите се модели в цялата колекция на модната къща. Рекламата на дрехата се върти по телевизиите в цял свят, включително в България. На рекламата манекенката се разхожда на улицата във войнишко зелен гащеризон, комбиниран с високи ботуши, подобни на военните и колан с висока талия. Според недоволните има поразително сходство с униформата, носена от жените бойци, които се опитват да отблъснат Ислямска държава.

Според военните дизайнерите са се опитали да се възползват от смелите кюрдски бойци и трябва да се срамуват от себе си. Други казват в социалните мрежи, че традиционната военна униформа не е за всеки и дори подканват в знак на извинение марката да даде част от приходите си от продажбата на гащеризона на кюрдските бойци и техните семейства.

От H&M обясняват, че в никакъв случай не са искали да засегнат някого. Следвайки модните тенденции и популярността на гащеризоните през последните сезони, те създали цели гащеризони в различни цветове. Рекламираният в зелено е само един от колекцията, която включва гащеризони в син деним и наситено червено, а зеленото просто е един от модерните цветове за тази есен.

БГНЕС