Сладката наука: Стевията е решение срещу затлъстяването в Европа


29 май, 2014 - София - Едно от три деца в Гърция, Италия и Словения е с наднормено тегло, според последните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това е фокусът на провеждащия се в момента 21-ви Европейския конгрес срещу затлъстяването в София, България, както и подпомагането на потребителите от всички възрасти да намерят начини за намаляване на излишните калории от храната си.

В рамките на конгреса на специално организирана вечеря, д-р Маргарет Ашуел, член на Консултативния съвет на Глобалния институт по стевия (Global Stevia Institute - GSI), направи презентация с фокус върху обучението на здравните специалисти относно употребата на стевия, подсладител на растителна основа, който съдържа нула калории.


Сладката наука: Стевията е решение срещу затлъстяването в Европа


Д-р Ашуел обобщи заключенията на повече от 200 проучвания, които потвърждават безопасността на стевията, както и нейните ползи за здравето на потребителите .

"Чистият екстракт от стевия е част от решенията срещу затлъстяване", каза д-р Ашуел. "Той е особено ефективен при производството на напитки като намалява излишните калории, като същевременно поддържа сладостта, която потребителите очакват. Най-хубавото е, че стевията отговаря на всички изисквания на потребителите - тя е на растителна основа, има природен произход и съдържа нула калории".


Сладката наука: Стевията е решение срещу затлъстяването в Европа

С почти 500% се е увеличило производството на стевия за 2009 - 2013, според агенцията за проучване Mintel, и тя бързо се превръща предпочитан избор за хранително-вкусовата промишленост, тъй като потребителите търсят комбинацията от природен произход и липса на калории. "Освен, че стевията е с естествен произход, тя работи добре в комбинация с други подсладители като захарта в голямо разнообразие от храни и напитки, вариращи от газирани напитки до кисело мляко, и всичко това, без да бъдат пожертван вкусът им", каза д-р Кати Капика, Председател на Консултативние съвет Глобалния институт по стевия (Global Stevia Institute - GSI).


Сладката наука: Стевията е решение срещу затлъстяването в Европа


Подобно на други продукти от растителен произход, като захарната тръстика или ваниловите шушулки, стевията се извлича от растението - листата в този случай. Процесът на извличане на екстракта от стевия включва накисването на изсушените листа на растението, като чай, а след това - сепариране и пречистване на желаните захарни съединения, известни като стевиол гликозиди.

"Стевиол гликозидите са от 200 до 400 пъти по-сладки от захарта", каза още д-р Капика. " И тъй като стевията е много сладка, много малко от нея е необходима за подслаждането храни и напитки в сравнение с типичните калорични подсладители, и употребата и създава като резултат една устойчива култура, която помага за запазването на природните ресурси. Екстракт с висока чистота от стевия е нов начин за насърчаване на грижата за здравословно тегло и общо добро състояние".

За повече научна информация относно стевията: GlobalSteviaInstitute.com