Как да предпазим децата от затлъстяване?


Как да предпазим децата от затлъстяване? Закуска, обяд, вечеря и две хапвания помежду им намаляват риска от наднормено тегло, даже ако сте генетично предразположени към него, установиха финландски учени.

"Нашите резултати показват колко е важно да предотвратим появата на затлъстяване още в най-ранна възраст и да включим в този процес цялото семейство.
Важно е да знаем, че генетичната предразположеност може да бъде намалена със здравословен начин на живот, по-конкретно с редовно хранене", заяви Ане Яскелайнен от Университета в Източна Финландия.

Изследването на Яскелайнен и нейните колеги включва наблюдението за здравето на 4000 финландски деца. Учените са започнали да събират данните, когато децата са били още в утробите на своите майки и са проследили тяхното развитие до навършването на 16-годишна възраст, определяйки генетичната предразположеност към излишни килограми и колко често са се хранели. Учените са взели предвид също така, дали родителите на децата са страдали от затлъстяване.

Резултатите са показали, че редовното хранени пет пъти на ден е предотвратявало затлъстяването и при двата пола.

Източник: РИА "Новости"


* Нека не забравяме, че емоционалното и физическото здраве са свързани и че от нас възрастните зависи да осигурим на децата спокойна, уютна, жизнерадостна и изпълнена с обич среда, в която да израстват щастливи, уверени, обичани, обичащи и нямащи нуждата да заместват позитивните емоции с вредна храна.