Джими Чу с колекция обувки Фукушима

Джими Чу с колекция обувки ФукушимаСлед като посети работилниците за платове около Фукушима, дизайнерът Джими Чу създаде шест нови модела обувки от специална материя в чест на местните майстори.

"Те използват собствени материали, за да създават тази красива материя. Тези хора знаят как да направят плата, но не знаят колко е важно целият свят да разбере за тях и да се радва на тяхното майсторство и платове", казва дизайнерът.

Платовете са го вдъхновили да създаде последните си творения от памук Aizu и много фина коприна Kawamata.
"Когато видях плата, усетих, че е много, много необикновен, особено след като видях работилницата. Традицията отпреди 250 години все още е жива", казва той.

Шестте уникални чифта обувки ще бъдат дарени на местни организации. Дизайнерът се надява, че обувките не само ще бъдат началото на една тенденция, но и ще отдадат необходимото уважение на занаятчиите във Фукушима и техните ръчно изработени платове.

"Ако им дадете пари, парите ще изчезнат, ще се похарчат, но коприната остава. Те могат да започнат собствен бизнес, могат да наемат хора, могат да създадат фабрика и да съживят икономиката в града", казва Джими Чу.

Джими Чу с колекция обувки Фукушима

БГНЕС