Смелост, талант, вдъхновение и традиция в колекциите от изложба "Етична мода"


"Аз на всички казвам, че най-добрите дизайнери са младите дизайнери, студентите по мода, те са най-креативни, не са обременени. Това, което те предлагат е най-свежо и най-адекватно на това, което наричаме стил", заяви пред БГНЕС професор Любомир Стойков.

На 7 февруари 2014 в бизнес сградата "Сердика" (София) магистрите от специалност "Мода" от Националната художествена академия представиха четири експериментални модни колекции, обединена в изложбата "Етична мода".


Смелост, талант, вдъхновение и традиция в колекциите от изложба


"Аз мисля, че нашите магистри по "Мода" са олицетворение на най-смелите професионални решения и търсения", каза още професор Стойков и добави: "Няколко мои приятелки вече се поинтересуваха как могат да си купят изложените модели. Магистрите показват смелост, талант, вдъхновение и добро познаване на нашата традиция, която всички знаем, че е безценна. Според мен това е централното течение в модерния моден дизайн - рециклираната мода, еко елементите".


Смелост, талант, вдъхновение и традиция в колекциите от изложба


До 12 февруари всеки посетител на бизнес сградата ще може да разгледа уникалните творения и дипломни разработки на четири млади, но много талантливи дами - Анна Станкова, Боряна Николова, Деница Грозева и Рафаела Рафаелова.


Смелост, талант, вдъхновение и традиция в колекциите от изложба


"Всички мои модели са вдъхновени от българската традиция и по-точно ризата и саята", разказа Рафаела Рафаелова, в чиито дрехи присъстват и традиционни елементи като кенето. Във всички тях има и грамотар, триъгълно парче плат, зашито като етикет за гърба на ризите, пълни с билки за здраве, любов и благоденствие. Билките, които Рафаела е сложила в своите дрехи са само за любов - омайниче, розмарин и лавандула. Според поверието омайничето може да донесе любов и от разстояние, когато се носи, зашито в дрехата на човек с чисти помисли. С колекцията си Рафаела иска да придаде отново история на дрехите, нов живот в смисъла и употребата им.


Смелост, талант, вдъхновение и традиция в колекциите от изложба


Смелост, талант, вдъхновение и традиция в колекциите от изложба


"Налагат се нови тенденции и искаме или не искаме трябва да ги спазваме, времето налага нов морал и ново мислене. Темата на магистрите е "Етична мода", защото трябва да се промени начинът на мислене на хората, за да не се затрупваме с всички найлонови пликчета и други неща, които замърсяват природата", отбеляза от своя страна доцент Анна Аврамова, която е и водещ преподавател на четирите дами.


Източник и снимки: БГНЕС