Архивът на Ив Сен Лоран в интернет

Архивът на Ив Сен Лоран в интернетУникални скици на костюми за театрални и балетни постановки, направени от прочутия френски моделиер Ив Сен Лоран, са показани в интернет.

Достъп до архива бе предоставен от фондация на името на Ив Сен Лоран. Талантът на моделиера бе посветен не само на модата.

През 1959 г. Ролан Пети му поръчва костюмите за балета "Сирано дьо Бержерак", в която самият той изпълнява главната роля. След това моделиерът бил засипан от поръчки и от други майстори на сценичното изкуство. Рене Жанмер и Мая Плисецкая, Жерар Депардьо и Жана Моро, както и много други изпълнители са играли на сцената с негови костюми. "Ако не бях станал моделиер, то сигурно щях да отида в театъра", признава веднъж Ив Сен Лоран.

В мемоарите си той споменава, че за пръв път осъзнал красотата на сценичното изкуство когато видял декорите на спектакъла "Училище за жени", направени от френския художник Кристиан Берар. Тогава бъдещият моделиер разбрал, че на сцената парче обикновен плат може като по магия да се превърне в кралска мантия.

БГНЕС