Дизайнери представят нестандартни бижута

Нестандартните бижутаПреди дни се състоя експозиция на нестандартни бижута в Галерията за модерно изксутво. Изложбата обединява седем български дизайнери на бижута, представяйки ювелирното изкуство и уникалния почерк на всеки един от тях. Участват едни от най-известните и добри български автори, като Николай Сърдъмов, проф. Димитър Делчев, Цветелина Алексиева, Ангелина Цветкова, Нева Балникова, Атанас Константинов и Тео Лулчев.

"Работя с дантела и се опитвам да я пресъздам в метала. Това са малки неща, които носят много емоция в себе си", обясни в интервю за БГНЕС Ангелина Цветкова, която е завършила Художествена Академия, специалност - обработка на метали.

Предимно с метал работи и майстора ювелир Атанас Константинов. Той е избрал метала, защото оставя следа във времето. "Забавлявам се с форми, които отразяват светлината, кристални структури от реални елементи, които се използват за конкретни цели", обясни дизайнерът.

Според него съвременните бижута от много години познават нестандартни комбинации. "През последните 30 години нестандартните комбинации са станали стандартни. Комбинират се диаманти с гума", казва той.

Една от най-интересните участнички е Нева Балникова, която се отличава с уникалния си почерк и нестандартния си стил. "Хората откриват себе си в моите изработки", сподели тя. Нева не се страхува да рискува с нестандартни форми и масивни размери. Едно от най-интересните бижута в колекция е огърлица, направена от кости на овца, потопени в мед. Дизайнерката е създала цялата колекция с мотото "Отпечатъци", които олицетворяват всичко свързано с живота и отпечатъкът, който човек оставя след себе си.

Цветелина Алексиева усвоява златарството в Дюселдорф. "Златото и среброто са традиционната част от занаята. Това, което увлича е самата форма и начинът, по който се правят бижутата", казва Цветелина, която е автор на някои от най-скъпите модели в изложбата. За нея "има една граница, която не може човек да я прекрачва и това е, че бижутата трябва да могат да се носят".

БГНЕС