Три чаши кафе дневно срещу рак на черния дроб


Три чаши кафе на ден намаляват риска от рак на черния дроб с до 50%, показват нови проучвания.

Според едно от изследванията питието намалява риска от най-често срещания тип рак на черния дроб - hepatocellular carcinoma (HCC) - с 40%, но друго проучване показа, че рискът може да намалее с до 50%.

Авторът на изследването д-р Карло Ла Векия от Института за фармакологични изследвания "Марио Негри" в Милано заяви: "Нашето изследване потвърждава минали заключения, че кафето е добро за вашето здраве и особено за черния дроб".


Три чаши кафе дневно срещу рак на черния дроб


"Положителният ефект от кафето върху черния дроб може да се дължи на доказаната способност на напитката да предотвратява диабет, известен рисков фактор за заболяването", допълни той.

Изследователите направили мета-анализ на статии, публикувани между 1996 година и септември 2012 година, включващ 16 висококачествени изследвания на общо 3 153 случая.

Първичният рак на черния дроб може да бъде предотвратен чрез ваксинация срещу хепатит B, контрол на предаването на хепатит С и намаляване на консумацията на алкохол.

Тези три мерки по принцип могат да предотвратят до 90% от първичния рак на черния дроб. Ракът на черния дроб е шестият най-широко разпространен вид рак в света и третата най-честа причина за смърт от заболяването.

Източник: БГНЕС