PediPower - двойно функционалните обувки

Четирима студенти по механоинженерство от университета Райс в Хюстън, щата Тексас, създадоха обувки, които генерират и съхраняват енергия. Те успели да използват енергията, създавана от всяка крачка, която прави човек, за да заредят батерията на мобилен телефон. Изобретението е наречено PediPower.

PediPower - двойно функционалните обувки

Карлос Армада, Хулиан Кастро, Дейвид Морила и Тейлър Уийст получили поръчка от компанията Cameron, специализирана в оборудване и услуги за петролната и газова индустрия, да разработят нови технологии за производство на зелена енергия. Тъй като вече е създадено и патентовано друго устройство за производство на енергия от движението на коляното, момчетата решили да анализират други източници на енергия от човешкото тяло.

Младите изследователи, които работели с Лабораторията за анализ на движенията в детската болница Shriners в Хюстън, установили, че силата на стъпалото създава много по-голям потенциал за енергия, от която и да е друга част на крака.

Прототипите, създадени с помощта на съветниците на студентите - Дейвид МакСтравик и Омар Кабир - отговарят на изискванията на Cameron - като размери и производителност. При експериментите те произвеждали средно 400 миливата енергия, достатъчни за зареждането на батерия. Обувките изпращат енергията чрез жици до батерия, прикрепена на колана.

Младите учени очакват проектът им да бъде разработен от друг екип студенти в Райс през есента с надеждата да успеят да усъвършенстват материалите, да намалят размера и да увеличат произвежданата енергия. Всичко това ще приближи PediPower към перспективата за превръщането му в търговски продукт.

Източник: БГНЕС