Академията за мода обяви носителите на Златна игла 2013

На пресконференция на 3 април в столичния клуб Sin City проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, обяви имената на носителите на приза "Златна игла 2013":

  • Дизайнер на годината – София Борисова
  • Модна къща на годината – Romantika Fashion
  • Моден фотограф на годината – Костадин Кръстев-Коко
  • Най-добър млад дизайнер – Николай Божилов
  • Принос към българската мода – Стилист Капанов

Златна игла 2013

Златна игла 2013

На пресконференцията проф. Любомир Стойков сподели, че връчването на отличието „Златна игла” след пет години прекъсване е знак за възкръсването на българската мода и стил, а наградата е стимул за българските дизайнери и модни творци. На пресконференцията присъстваха и носителите на Златна игла 2013 Стилист Капанов и Николай Божилов. Специален гост беше и трикратната носителка на „Златна игла” през годините – Жана Жекова.

За големите призове гласува жури от 30-те най-добри лайфстайл журналисти от печатните и електронни медии у нас. Гала-спектакълът по награждаването ще се състои на 10 април от 19.00 часа в столичния клуб Sin City.

На ревю по време на пресконференцията бяха представени избрани модели от колекциите на победителите, както и на модните къщи и дизайнери, които ще бъдат гости на гала-спектакъла. Стилист Капанов демонстрира напълно импровизирано официална прическа на една от манекенките.

Златна игла 2013

Носителят на Златна игла 2013 за Принос към българската мода – Стилист Капанов – е председател на “Национално сдружение на фризьорите в България”; президент на “Интеркоафюр – България” и “Интеркоафюр – Източна Европа” ; също така председател на Националната и Регионална занаятчийска камара и издател на списание “Прическа и стил”.

Златна игла 2013

На 10 април носителката на „Златна игла 2013” в категориите „Дизайнер на годината” и „Модна къща на годината” – София Борисова – ще покаже част от юбилейната си колекция Limited Edition, създадена по повод 20-годишнината на модна къща Romantika Fashion. Дизайнът на платовете на част от моделите в колекцията е запазена марка и дело на самата дизайнерка.

Златна игла 2013 Златна игла 2013

На гала-спектакъла носителят на приза „Най-добър млад дизайнер” – Николай Божилов – ще покаже колекцията си „1300+33”. В нея той прави паралел между кубизма от началото на двадесети век и минимализма в модата на 90-те години. Колецията е вдъхновена от монумента в стил кубизъм, край Шумен, който отбелязва 1300 г. от създаването на българската държава.

Златна игла 2013Златна игла 2013

Златна игла 2013

Носителят на Златна игла 2013 в категорията „Моден фотограф на годината” – Костадин Кръстев-Коко – е снимал голяма част от представителите на българския елит, както и фотосесии и корици за почти всички списания в България. Редица дизайнери също му се доверяват за фотосесиите на колекциите си.

За периода на своето съществуване "Златната игла" се утвърди като най-авторитетната годишна награда за мода в България. По традиция статуетката "Златна игла" е изработена от най-добрия български бижутер – Анжело Красини.

УЧАСТНИЦИ В ГАЛА-СПЕКТАКЪЛА

Освен носителите на приза „Златна игла 2013”, които ще представят свои модели на събитието, гости на ревю-спектакъла ще бъдат известни модни къщи за дамско и мъжко облекло.

Модният бранд „Аристократ” ще покаже луксозна casual колекция в многообразие от цветове. Водеща материя в нея е кашмирът, не случайно наречен „кралска нишка”.

Модният бранд VHK fashion с дизайнер Веселка Крачунова ще представи премиерно колекцията „Четири сезона”. Моделите в нея са функционални и са израз на съчетаните в силата на жената – красота, елегантност, чистота и финес.

Златна игла 2013Златна игла 2013

На гала-спектакъла модна къща Paloma Fashion с дизайнерка Поля Кинова ще покаже колекция официални тоалети Desire Me, която приветства младите момичета и дами с усет към красивото.

Дизайнерът Стоян Радичев ще представи абитуриентска и официална мода за сезон пролет-лято 2013. Тоалетите са с класически кройки, ефектни украси и декорации, а колекцията представя жената като съвкупност от нежност, феерия и сексапил.

Модна къща „Агресор” ще представи официална колекция мъжка мода за пролет-лято 2013. В ансамбъла на мъжкия костюм присъстват елек, фишу и брошка, като допълнение към цялостния завършек.

Дизайнерката Жана Жекова – трикратна носителка на приза "Златна игла" – ще представи модели от най-новата си колекция „Небесна палитра”. Тя е вдъхновена от богатите нюанси и преливни тонове на небето.

Златна игла 2013

АКАДЕМИЯ ЗА МОДА

Академията за мода е основана през 1994 година в Париж. Нейни създатели са проф. Любомир Стойков, председател, и Донка Ганева, почетен председател. В създаването участва и Давид Пизанти, президент на Френската федерация на производителите на готово дамско облекло и директор на Дамския салон на „Прет-а-порте Париж”. На практика Академията за мода е неформално общество за стил и естетика, в което членуват най-авторитетни български лайфстайл журналисти. През годините те определят чрез гласуване най-успешните модни творци за съответната година. По повод предстоящото събитие проф. Любомир Стойков сподели: „Радващ е фактът, че след известно прекъсване отново възстановихме годишната класация „Златна игла”. Тази журналистическа награда за висок професионализъм в модата, модния дизайн и модната индустрия е изключително важно признание и стимул за развитието на българския стил. Тя е знак и за това, че въпреки кризата у нас продължават успешно да работят талантливи модни творци и расте нова и много надеждна млада дизайнерска генерация”.

„Златна игла 2013” се реализира с любезното съдействие на:

Златна игла 2013

Снимки:

  1. 1. Проф. Любомир Стойков, Стилист капанов и Николай Божилов
  2. 2. Носителите на Златна игла 2013 Стилист Капанов и Николай Божилов
  3. 3. Участниците в пресконференцията – Проф. Любомир Стойков, Стилист Капанов, Жана Жекова и Николай Божилов
  4. 4. Стилист Капанов направи импровизирана прическа
  5. 5. Модел на дизайнерката София Борисова и Romantika Fashion
  6. 6. Модел на дизайнерката София Борисова и Romantika Fashion
  7. 7. Модел на Николай Божилов
  8. 8. Модел на Аристоктат
  9. 9. проф. Любомир Стойков с моделите на „Аристократ”
  10. 10. Модел на VHK fashion с дизайнер Веселка Крачунова
  11. 11. Модел на Paloma Fashion с дизайнер Поля Кинова
  12. 12. Модел на Жана Жекова
  13. Фото: © Божидар и Антон Маркови/ © „От игла до конец”