Академията за мода връчва Златна игла 2013

Силвия Тодорова

Проф. Любомир СтойковАкадемията за мода ще връчи за петнадесети път отличието за най-високи постижения в областта на модата - "Златна игла 2013". На 10 април в столичния клуб Sin City по време на гала-спектакъл ще бъдат отличени победителите в категориите: дизайнер на годината, модна къща на годината, моден фотограф на годината, най-добър млад дизайнер и ще се връчи „Златна игла” за принос към българската мода. Водещи ще бъдат чаровната Елен Колева и известният наш актьор Ники Сотиров.

За големите призове гласува жури от 30-те най-добри лайфстайл журналисти от печатните и електронни медии у нас. Академията за мода е основана през 1994 година в Париж. Нейни създатели са проф. Любомир Стойков, председател, и Донка Ганева, почетен председател. В създаването участва и Давид Пизанти, президент на Френската федерация на производителите на готово дамско облекло и директор на Дамския салон на „Прет-а-порте Париж”. По повод предстоящото събитие проф. Любомир Стойков сподели: „Радващ е фактът, че след известно прекъсване отново възстановихме годишната класация „Златна игла”. Тази журналистическа награда за висок професионализъм в модата, модния дизайн и модната индустрия е изключително важно признание и стимул за развитието на българския стил. Тя е знак и за това, че въпреки кризата у нас продължават успешно да работят талантливи модни творци и  расте нова и много надеждна млада дизайнерска генерация”.

Аристократ

Аристократ Гости на ревю-спектакъла ще са известни модни къщи за дамско и мъжко облекло. „Златна игла 2013” ще започне аристократично и пъстро с ревю на „Аристократ“ – модната марка – символ на семейна традиция, отдаденост и елегантност. Стилът на висококачествените кашмирени пуловери, ефирни шалове, класически жилетки, елегантни ризи, тениски и аксесоари е изпълнен с многообразие от цветове. Да носиш изключително мекия кашмир, който гали кожата, е като да се обвиеш в блажена прегръдка. Неслучайно кашмирът е наречен „кралската нишка”, а техниките на обработка и дизайн на моделите, които ще покажат „Аристократ“, са достойни да задоволят и най-претенциозните желания.

Дизайнерката Жана Жекова – трикратна носителка на приза "Златна игла" за дизайнер на годината (1996 г.,1999 г. и 2006 г.) ще представи най-новата си колекция „Небесна палитра”. Вдъхновението за официалните рокли идва от богатите нюанси на небето. Колекцията включва фини шифони в нежни цветове, изящни дантели, напомнящи за среднощния блясък на звездите и изкусителни рокли в преливните тонове на пролетното небе. Дизайнерката остава вярна на себе си с изкусни драперии и конструкции с вградени корсети, които подчертават женската фигура.

Жана Жекова

Жана Жекова

Третата марка, която ще представи своя колекция като гост на „Златна игла 2013” е Paloma Fashion. Дизайнерката Поля Кинова не изневерява на своя стил и независимост и приветства младите момичета и дами с усет към красивото, класното и уникалното. Тя представя елегантни и интересни модели, които разкриват индивидуалността и подчертават женствеността на всяко тяло. Сред материите се открояват нежните бляскави дантели, предпочитани за 2013 г. Цветовете са: черно, ментово зелено, телесни нюанси и червено.

Paloma

Paloma

Като гост дизайнер на „Златна игла 2013” Стоян Радичев ще представи жената като съвкупност от нежност, феерия и известна доза сексапил. Водещата идея в колекцията абитуриентски и официални рокли за сезон пролет-лято 2013 г., която ще покаже, са класическите кройки представени от ефектни платове, дантели и окраси. В горната част на моделите кройката е прибрана по тялото и талията е акцентирана. При полите е използвано прехвърляне тип люлка, което изящно подчертава ханша. Основните материи в колекцията са коприна, шифон и различни видове дантели. Подбрани са свежи, нежни цветове като корал, тюркоаз, праскова. Бялото и шампанското също навлизат в абитуриентската мода. Декорациите са различни видове – цветя, пеперуди, изработени от камъни и перли.

Стоян Радичев

Стоян Радичев

Веселка Крачунова ще представи своя дебютна дизайнерска колекция, създадена специално за модното събитие на годината. Всички тоалети ще са в бяло – цветът, който от древността е считан за символ на женската енергия. Колекцията е своеобразен израз на съчетаните в силата на жената – красота, нежност, финес, елегантност и чистота! Акцентите и детайлите в колекцията олицетворяват съвместимостта на женствеността с динамиката, амбицията и вечния стремеж към успешна и хармонична симбиоза.

Veselka KrachunovaVeselka Krachunova

Официалната мъжка мода ще бъде представена на сцената на „Златна игла 2013” от модна къща „Агресор”. Абитуриентската колекция е изцяло в спортно-елегантна линия. Саката са с вталени и скъсени кройки, раздвижени с повече джобове, капаци, гарнитури, лицеви тигели, памучни и ленени материи. Панталоните са с тесни крачоли. За по-екстравагантните младоженци марката ще представи модели с избродирани сака. В ансамбъла на мъжкия костюм присъстват елек, фишу, дори брошката, като допълнение към цялостния завършек. Материите в колекцията са копринен жакард, сатен, вискоза и плюшено кадифе, които с лъскавината си придават шик излъчване на костюмите.

Agressor

Agressor

Златна иглаЗа периода на своето съществуване "Златната игла" се утвърди като най-авторитетната годишна награда за мода в България. Събитието се превърна в престижен форум, на който си дават среща видни деятели на политиката, културата, бизнеса и модата от страната и чужбина.

Кои са носителите на “Златна игла 2013” ще стане ясно на специална пресконференция, която ще се проведе на 3 април 2013 г. 

 

Снимки:
1.  Проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода
2. – 3. Модели на „Аристократ”/ Фото: © Архив на „Аристократ”
4. – 5. Модели на Жана Жекова / Фото: © Ирина Моллова
6. – 7. Модели на Paloma Fashion / Фото: © Симон Вартерян / SV Studio
8. – 9. Модели на Стоян Радичев / Фото: © Мануела Стаменова
10. – 11. Модели на Веселка Крачунова / © Фото: Личен архив
12. – 13. Модели на „Агресор” / Фото: © Момчил Христов
14. Статуетката "Златна игла" по традиция се изработва от най-добрия български бижутер - Анжело Красини

 

„Златна игла 2013” се реализира с  любезното съдействие на:
Златна игла