Внимавайте при избора на спортни обувки

Ралица Русева

Внимавайте при избора на спортни обувкиНаскоро излезлите спортни модели маратонки с пет пръста, бяха хит и привличаха вниманието като новост при спортните обувки. Оказа се обаче, че симпатичният и атрактивен дизайн всъщност е вреден.

Учени и изследователи от Бригам съобщиха, че освен че са вредни за костите, те са и причина за много контузии най-вече за любителите на джогинга. „Преминаването към минималистични обувки при спорт е стресиращо за костите. Трябва да внимавате как осъществявате процеса на промяна на своите спортни обувки. Повечето хора просто веднъж ги обуват и после не ги махат от краката си", казва проф. Сара Ридж. Изследване е проведено с 36 професионални бегачи и публикувано в сп. Medicine & Science in Sports & Exercise. Спортистите са били разделени в две групи, като първата тичала с обикновени спортни маратонки и от време на време сменяла с новият модел, а втората директно преминала към новите обувки. След 10 седмици те били попитани как се чувстват. Преходът от един вид маратонка към друг бил прекалено драстичен за втората група, което довело до болки в костите. „Когато костите са натоварени при тичане или друга дейност, те имат нужда от почивка, за да се възстановят. Ако напрежението върху тях е по-силно и интензивно, те нямат време да се възстановят", обяснява д-р Ридж.

Внимавайте при избора на спортни обувки

Затова препоръчваме ако сте любител на джогинга – заложете на обикновенните маратонки, а ако решите да сменяте модела – нека не е изведнъж!

Внимавайте при избора на спортни обувки