Проф. Любомир Стойков превърна facebook в bodybook

Силвия Стоянова

Oфициалната премиера на новата книга на проф. Любомир Стойков – „Facebook комуникация” се състоя на 28 ноември в галерия „Юзина”. Десислава Монева – арт директор на галерията-домакин приветства гостите и даде думата на Валерия Велева – първи заместник главен редактор на вестник „Преса”, която представи книгата. Избрани откъси от нея прочете известният наш актьор Ники Сотиров.

Проф. Любомир Стойков благодари специално на съавторите на книгата – всички негови приятели в социалната мрежа, които са се включили с коментари във виртуалните дискусии. Премиерата уважиха редица колеги и приятели на проф. Любомир Стойков, сред които бяха: Валентина Войкова, Ива Екимова, Ваня Тошева, Весела Драганова, Дора Блек-Хемплер, дизайнерките Милка Александрова-Бучи и Росица Рангелова, Кирил Чалъков, Павел и Едита Цветков, Жана и Мила Христови, Амалия Тинчева, Меги Савова, Елен Колева, Милена Шаркова и много други. Професорите Маргарита Пешева, Минка Златева, Майа Богданова, Милко Петров и Петко Тодоров също засвидетелстваха респект към своя колега и неговия труд. Присъстваха много студенти и докторанти на автора. Всички гости на събитието имаха възможност да разгледат изложбата „Тайнства” на художника Андрей Янев и да се насладят на ароматния спайс ром с кехлибарен оттенък –  Bacardi Oakheart. в приятната артистична атмосфера на галерия „Юзина”.

Проф. Любомир Стойков превърна facebook в bodybook

Книгата на проф. Любомир Стойков „Facebook комуникация” (Виртуални есета и коментари), съдържа актуални негови статуси, постове и мисли, както и публикуваните към тях коментари на приятелите му в социалната мрежа. Сред темите, които авторът дискутира са: елитът и кризата, любовта и парите, алчността и неблагодарността, вдъхновението и страстта, омразата и протестът, флиртът и носталгията, изневярата и ревността, страхът и несъгласието, чалгата и разочарованието, щастието и интуицията и редица още други. Виртуалните есета са писани спонтанно и инцидентно през последните три години и са изцяло продукт на „творческия съюз” между професора и Facebook. Издател е „Алма комуникация”, а редактор – доц. д-р Милена Цветкова, която е и автор на послеслова: “Да превърнеш facebook в bodybook”.

Проф. Любомир Стойков превърна facebook в bodybookПроф. Любомир Стойков превърна facebook в bodybook

Причините за издаването на книгата „Facebook  комуникация” са няколко. Първо, самото общуване – междуличностно, масово, електронно, компютърно и виртуално е едновременно дълбок авторов интерес и негов научен, и публицистичен приоритет. Второ, тя е знак на признателност на професора към всички негови приятели в социалната мрежа, които със своите коментари, реплики, фотографии, клипове, игри и т.н. обогатиха неговия профил, придадоха му виталност и цветност. Трето, проф.Любомир Стойков вярва, че събрани в книга – на едно място и на хартиен носител, тези виртуални есета и сентенции, придружени от така ценните коментари, ще достигнат и до публика, която не е изкушена от новите медии, ще достигнат и до читатели, които традиционно и ритуално се придържат към класическото четене на книги, списания и вестници.

Проф. Любомир Стойков превърна facebook в bodybook

Проф. Любомир Стойков превърна facebook в bodybook

Проф. Любомир Стойков превърна facebook в bodybook

Проф. Любомир Стойков превърна facebook в bodybook

Проф. Любомир Стойков превърна facebook в bodybook

Проф. Любомир Стойков превърна facebook в bodybook

Самият автор споделя в своя предговор: „Обстоятелството, че публикувам в книгата автентичните коментари, забележки и въпроси на приятелите ми във „фейса”, е продиктувано от желанието да „затворя” комуникационния кръг, да дам възможност и на други гледни точки по теми и въпроси, които ме интересуват. Убеден съм, че тази обратна връзка, мечтана от всеки истински комуникатор, ще придаде по-голяма плътност на комуникацията, ще я натовари с максимална достоверност и убедителност.”

Снимки:

1. Проф. Любомир Стойков с новата си книга „Facebook комуникация”
2. Валерия Велева представи новата книга на проф. Любомир Стойков
3. Ники Сотиров прочете избрани моменри от виртуалните есета в книгата
4. Ники Сотиров, Десислава Монева и проф. Любомир Стойков (от ляво на дясно)
5. Валентина Войкова беше сред първите гости, които получиха автограф от проф. Стойков
6. Ива Екимова също получи автограф от автора на книгата „Facebook комуникация”
7. Ваня Тошева поздрави проф. Стойков и също си тръгна от галерия „Юзина” с книга с автограф.
8. Милена Шаркова, Кирил Чалъков и проф. Любомир Стойков (от ляво на дясно)
9. Анна Каридова, Ники Сотиров  и проф. Любомир Стойков (от ляво на дясно)

Фото: © Божидар Марков