Национален финал на световния конкурс за млади дизайнери
"Triumph inspiration award" 2012

Силвия Стоянова

Национален финал на световния конкурс за млади дизайнериБългарските финалисти на дизайнерския конкурс „Triumph Inspiration Award” 2012 ще представят впечатляващ ревю-спектакъл на 25 април (сряда) 2012 г. , от 19:00 часа в зала 6 на Националния дворец на културата. Общо 20 студенти от Националната Художествена Академия (НХА), специалност „Мода” и от Нов Български Университет (НБУ), програма „Моден дизайн”, ще покажат своите дизайнерски творения, вдъхновени от мотото на тазгодишния конкурс “Дракони и пеперуди”. Конкурсът се провежда за четвърти пореден път в България.

Авторитетното жури, което ще оценява моделите на тазгодишните участници в националния финал, е в състав: председател – Дора Блек-Хемплер – управител на „Триумф Интернационал София” и членове - проф. д-р Любомир Стойков – председател на „Академията за мода”, Екатерина Робова – Мениджър Маркетинг и Продажби на Henkel Bulgaria, Бистра Илиева –Управител на Консултантска къща за образование в чужбина „Дарби”, Кирстен Хансен -директор на Колеж по моден дизайн гр. Хьойер, Дания, Мария Георгиева-Савова – главен редактор на списание „Ел” и известния български художник –  Николай Панайотов.

Победителят в националния конкурс ще представи страната ни на световния финал през октомври тази година в Шанхай в присъствието на световни знаменитости, като разходите ще се поемат изцяло от Triumph. Той ще получи и възможност за шестседмичен стаж в списание “ELLE”, медиен партньор на българското издание на конкурса. Класираният на второ място ще пътува за Лондон по време на седмицата на модата през месец юни, като разходите ще се поемат от Perwoll (Henkel) и ще има възможност за четириседмичен стаж в списание “ELLE”. Наградата за класирания на трето място е двуседмичен стаж в списанието – медиен партньор, както и интензивен курс по английски в езиковия департамент към “Дарби Колидж”.

Световният лидер при бельото Triumph за пети пореден път предизвиква студентите по мода от цял свят да създадат най-вдъхновяващото бельо. След три години в Европа, този път световният финал е в Азия и по-конкретно в Шанхай. Мотото на конкурса „Дракони и пеперуди” съдържа квинтесенцията на китайските символи, които провокират въображението и вдъхновяват студенти моден дизайн от 31 страни по света. Всеки, който се интересува може да следи развитието на конкурса на страницата във Фейсбук: www.facebook.com/inspirationaward, както и да гласува за своя фаворит на световния финал на страницата на конкурса www.triumphinspirationaward.com.

И тази година на световния финал ще присъстват знаменитости, международни медии и партньори на Triumph от цял свят. Дизайнерските модели ще бъдат оценявани от изтъкнато жури, което предстои да бъде оповестено.  През 2011 г. членове на журито на световния финал бяха Виктор и Ролф, Елен фон Унверт, Лили Коул, Хелена Кристенсен и др.
Моделът, удостоен с първа награда на световния финал, ще се адаптира от дизайнерите на Triumph и ще бъде произведен в лимитирана серия, която ще се продава в избрани магазини на Triumph по цял свят. Световният финалист и тази година ще получи и награда от 15 000 евро, а за класираните на второ и трето място автори на дизайнерски проекти са предвидени съответно по 10 000 и 5 000 евро.