Валентино ще отвори виртуален музей

Валентино ще отвори виртуален музейНа 5 декември се отварят вратите на един необикновен музей. Става въпрос за сайта The Valentino Garavani Virtual Museum, в който всички любители на модата ще имат възможност да разгледат някои от най-интересните творения на известния италиански дизайнер, съобщава БГНЕС.

300 рокли, сътворени през последните 50 г., от когато започва модната си кариера Валентино, ще бъдат включени в изложението. Сред тях ще са и роклята, която Джулия Робъртс носеше при получаването на "Оскара" през 2001 г., както и сватбената рокля на Джаки Кенеди. Посетителите ще могат да видят, освен известните модели още и рисунки, начинът на създаване на модните тоалети, богата библиотека от снимки, илюстрации, модни издания, снимки от различни представления, клипове и снимки от 95 дефилета.

Интересен е фактът, че всичко това е представено върху реално пространство, за което са били необходими 107 500 кв.м. Известният дизайнер се е спрял на тази стъпка, с цел да покаже на възможно повече хора от планетата светът на модата и изкуството, а идеята е това да бъде един вид виртуална галерия. Моделите са разпределени по стаи, като в дворците.

"Посетителите ще могат да видят и слънчевите дворове на Рим, защото Валентино преди всичко искаше да предизвика Рим, Италия, своя епицентър", казва сътрудникът на модния дизайнер Джанкарло Джиамети. А самият дизайнер пък казва, че сайтът е всъщност част от неговото завещание. "Щастлив съм, че ще могат стотици и може би хиляди студенти, млади художници, дизайнери, хора от света на модата да се запознаят с моя труд. Да изучават и коментират всеки детайл от процеса на създаване. Интересно е също така да се наблюдава как модата е оформяла нашия живот. Аз бих нарекъл този проект "Бъдещи спомени", казва Валентино.

Снимка: Модели на Валентино. Фото © EPA/STR FRANCE OUT