Български дизайнери ще участват в седмицата на модата във Виена

Силвия Кабаиванова

Български дизайнери ще участват в седмицата на модата във ВиенаДизайнерският тандем "Bipone", носители на "Златна игла" 2008 за най-добър млад дизайнер наскоро извоюваха отличието "Златна игла" и на световната федерация World Federation of Master Tailors, а на 14 септември от 18 часа ще представят своите колекции на седмицата на модата във Виена. Биляна и Петър Пелови - "Bipone" са възпитаници на Нов български университет, които от години творят във Виена. Креативният тандем налага за кратко време в модните среди в Австрия ексклузивен и елегантен стил. Формулата на техния успех е индивидуалният подход към всеки клиент, съветите за стил и създаването на дрехи по мерките на техните клиенти.

Дизайнерката Анелия Пешев, която също живее и твори във Виена ще има свое дефиле на седмицата на модата във Виена на 17 септември от 19 часа.

През 2008 г. Анелия създава първия си дизайнерски проект - рокли, изработени от вестници. Инсталацията е създадена по поръчка на Елена Филипчева и е изложена в българския културен институт във Виена. Успехът на Анелия е безспорен, тъй като хартиените тоалети са с безупречна кройка и са изпипани до най-малкия детайл.Български дизайнери ще участват в седмицата на модата във Виена Тази специфична креативност и нестандартно творческо вдъхновение впечатляват организаторката на седмица на модата във Виена, която кани младата дизайнерка на престижното модно събитие. Пешев събира смелост и създава колекцията “Longing for Orpheus” (“Блян по Орфей”), вдъхновена от древните тракийци. За изработването на своя проект получава ценна помощ от друга талантлива българка - Ива Шатц, която е креативен консултант. Двете дами се запознават по време на седмицата на модата в Ню Йорк, където Анелия работи в продължителност на осем години като модел. Днес облеклата на Анелия Пешев се продават във Виена и в Париж.

Снимки:
1. Биляна и Петър Пелови - "Bipone"
2. Анелия Пешев