"Триумф" избра новите БГ финалисти

* Авторитетно жури избра студентите финалисти в българското издание на дизайнерския конкурс за бельо “Triumph Inspiration Award” 2011

Силвия Тодорова


Новите български финалисти в дизайнерския конкурс „Triumph Inspiration Award” 2011 са общо 20 млади творци – равен брой студенти от Националната Художествена Академия (НХА) и от Нов Български Университет (НБУ).

Авторитетното жури бе в състав: Дора Блек-Хемплер – управител на „Триумф Интернационал София”, проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, проф. Майа Богданова - преподавател по моден дизайн в НХА, г-жа Дора Момекова – преподавател по моден дизайн в НБУ и Мария Георгиева – главен редактор на списание „Ел”.

Експертите бяха сериозно затруднени в селекцията на най-добрите проекти, с които младите дизайнери се състезават за допускане до националния финал на конкурса през месец април.

Финалистите от НХА, избрани да участват в българското издание на конкурса „Triumph Inspiration Award” 2011, са бакалаври и магистри, специалност „Мода”: Евелина Гелина, Елвира Томалевска, Лидия Сутева, Лиляна Петкова, Мария Ничева, Марта Пешева, Оливия Хежас, Полина Стоева, Светослава Христозова, Яна Каприева. От НБУ допуснатите студенти са също бакалаври и магистри, програма „Моден дизайн”: Валя Стоянова, Веселина Минчева, Марина Арсова, Мария Попова, Надя Гавраилова, Николина Евстатиева, Пламена Цветкова, Славина Петрова, Таня Данова и Фатме Али.

Вече 125 години Triumph чества красотата на жената и по случай своята годишнина през 2011-та дава възможност на студентите по моден дизайн от цял свят, да интерпретират творчески мотото – „125 Years of Celebrating Women” в ежегодния дизайнерски конкурс за вдъхновение „Triumph Inspiration Award”. Тази година в световния конкурс се включват студенти по дизайн от 37 страни. С проектите си талантливите български студенти представиха на комисията от професионалисти голямо разнообразие от теми и креативни идеи, свързани с възхвалата на жената. Младите таланти са вдъхновени от многоликата същност на женствеността и нейните различни превъплъщения: жената ангел и фаталната жена, жената, достойна за кралица или жената-войн - свободолюбива, красива и борбена. Критерии, от които се ръководи журито във всяка от страните-участнички, както и членовете на престижното международно жури, са следните: иновативност и креативност при интерпретацията на зададената тема, индивидуалност и уникалност, естетика, качество на дизайна и реализацията, както и самото представяне.

Победителят в националния конкурс ще представи страната ни на световния финал в Берлин, по време на седмицата на модата през юли, като разходите ще се поемат изцяло от Triumph. Той ще получи и възможност за шестседмичен стаж в списание “ELLE”, медиен партньор на българското издание на конкурса. Класираният на второ място ще пътува за Лондон по време на седмицата на модата през месец юни, като разходите ще се поемат от Perwoll (Henkel) и ще има възможност за четириседмичен стаж в списание “ELLE”. Наградата за класирания на трето място е двуседмичен стаж в списание “ELLE”.

Моделът, удостоен с първа награда на световния финал, ще се адаптира от дизайнерите на Triumph и ще бъде произведен в лимитирана серия, която ще се продава в избрани магазини на Triumph по цял свят. Световният финалист ще получи и награда от 15 000 евро, а за класираните на второ и трето място автори на дизайнерски проекти са предвидени съответно по 10 000 и 5 000 евро.

Победата на българския финалист – Николай Божилов – на световния финал на конкурса миналата година му донесе заслужено признание в света на модата. През месец юли неговият модел „Морфология” ще бъде пуснат в лимитирана серия в избрани магазини на Triumph по цял свят.

Снимки:
1. Емблемата на конкурса „Triumph Inspiration Award” 2011
2. Журито, което избра българските финалисти за дизайнерския конкурс „Triumph Inspiration Award” 2011 - проф. Майа Богданова, Дора Момекова, Дора Блек-Хемплер, проф. Любомир Стойков и Мария Георгиева (от ляво на дясно).
3. – 5. Част от студентските творби, представени на предварителната селекция на конкурса „Triumph Inspiration Award” 2011

Фото: © От игла до конец

Чети повече във Fashion Lifestyle Magazine