Нова възможност за лечение и релакс в Родопите

* Минералната вода в Наречен е лечебна за нервната система и сърцето

На 19 февруари се състоя официалното откриване на балнеокомплекс Медика - Наречен, разположен в едно от най-красивите кътчета на Родопите, в долината на река Чая, на 25 км югозападно от Асеновград. На откриването присъстваха журналисти от водещи медии, пред които д-р Емил Милушев изнесе лекции за курортните дадености в България и за рационалното хранене като превенция на болестите.

балнеокомплекс Медика - Наречен

Хотелът е единствен за община Асеновград с вътрешен минерален басейн. Възстановителният център разполага и с джакузи, перлена вана, тангенторни вани, сауна, парна и турска баня, релаксиращи източни и терапевтични масажи, детоксикатор и фитнес.

Минерален басейн

Турска баня

Медицинският център към хотела предлага електролечение, магнитотерапия, лазертерапия, фонофореза, кинезитерапия, лечебни масажи, водолечение, подводна екстензия и подводна гимнастика. Лечението е под наблюдението на медицинските специалисти - лекари невролог, физиотерапевт и ортопед, както и кинезитерапевти и рехабилитатори.

Балнеохотел

Магнитотерапия

Предимството на района, като балнеологичен, курортен и туристически център, е богатото разнообразие  от  минерални води и лечебен климат. Нареченските минерални води включват няколко естествени и сондажни хидроминерални източници с аналогичен химичен състав, но те се различават съществено по своята радиоактивност и до известна степен - по температура. Водите са бистри, безцветни, без мирис, с приятен вкус, едни от тях са силно, а други умерено радонови, силициеви и леко флуорни. Температурата им е от 11 до 29 °С. Повечето от сондираните води са с ниска температура (11-18 °С), което ги прави подходящи за пиене. Съдържанието на минералната вода в Балнеокомплекс „Медика-Наречен” за 1 литър вода е: манган — 0,015 мг, олово — 0,038 мг, цинк — 0,024 мг, кадмий — 0,019 мг.

Нареченските минерални води съдържат радиоактивния елемент радон и продуктите от неговото разпадане. Радонът постъпва в организма през кожата, храносмилателната система и белите дробове. През кожата преминава в малко количество, като прониква в кръвта и стига до вътрешните органи. Най-добре се поема през кожата във вода с температура до 37 °С. Освен това при къпане върху кожата се отлагат твърди, неразтворими радиоактивни вещества, които при по-нататъшното им разпадане оказват продължително въздействиевърху организма. Отделеният по време на балнеопроцедурата радон във въздуха се вдишва от болния и действа както при инхалация.

Престояване около 40 минути в помещението за инхалация е равносилно на 1 баня. Постъпилият чрез храносмилателната система радон преминава за кратко време през лигавицата на стомаха в кръвта и скоро се открива в потта, слюнката. При бързо пиене на радонова вода на големи порции газът се отделя по-бързо от организма, поради което водата трябва да се пие бавно и на глътки. Приетият чрез пиене радон се задържа най-дълго и се отделя чрез белите дробове след 2-3 часа. Част от издишвания радон се резорбира отново от белодробните алвеоли и постъпва в кръвообръщението. Радонът се задържа по-дълго в организма при пиене на минерална вода в условия на покой или след нахранване. Освен през белите дробове малка част от газа се отделя и чрез урината, изпражненията, потта и слюнката. Независимо от начина на приемането му газът се излъчва през белите дробове, докато продуктите на разпадането му се отделят главно през бъбреците. Лечебните свойства на радона са многобройни. Той действа общоуспокояващо и обезболяващо, подобрява сърдечната дейност, разширява съдовете, понижава или нормализира кръвното налягане, усилва пикочоотделянето, обменните процеси и дейността на клетките. Има местно противовъзпалително й подпомагащо зарастването на раните действие. Приема се, че радонът в умерени дози регулира и укрепва жизнените процеси, като усилва дейността на тъканите и клетките чрез благоприятно повлияване на нервната система.

Върху централната нервна система той има изразено обезболяващо и успокояващо действие. След радоново лечение се наблюдават изменения в електрическата активност на мозъка с тенденция към подобрение или пълно изчезване на болестните изменения. Радоновите вани засилват оздравителния процес на увредената нервна тъкан. След радоново лечение се нормализират вегетативните нервни реакции.

Радоновите вани предизвикват свиване на капилярната мрежа, изразено с побледняване на кожата. Най-големият съдосвиващ ефект настъпва на 7-8 минута и изчезва 15-20 минути след излизане от ваната. Кожната температура се понижава. При отслабване на сърдечната дейност и при разстройство в ритъма й радонът има подобряващо въздействие. Добре се повлияват и функционалните нарушения на сърдечната дейност.

След лечение с радонови вани повишеното кръвно налягане се нормализира. У болни със склероза на сърдечния мускул кръвното налягане показва тенденция към нормализиране.

При лекуващите се с ниско кръвно налягане в началото се наблюдава още по-голямо спадане, което към края на лечението и по-късно достига изходното ниво и се насочва към нормализиране. Радонът влияе на всички жлези с вътрешна секреция, като изменя функциите им. Особено добре се повлияват щитовидната жлеза и половите жлези. Радонът и продуктите му на разпадане оказват благоприятно въздействие върху газовата и енергетичната обмяна. Щитовидната жлеза намалява своята функция, като се понижава основната обмяна. Повлиява се благоприятно въглехидратната обмяна, като нивото на захарта в кръвта показва склонност към нормализиране. Това свойство на радоновата вода се прилага за лечение на диабета.

Радоновата вода задържа извличането на калция от костите дори при условия, причиняващи развитие на рахит. Това води до бързо зарастване на счупени тръбести кости.

При балнеолечение с радонова вода, организмът се разтоварва от пикочната киселина, особено при болни с подагра. Радонът засилва дейността на много ензими и в резултат се подобрява клетъчната обмяна. При нарушения в обмяната на холестерина той оказва регулиращо въздействие, като нормализира нивото му в кръвта.

По време на лечението с радонова вода може да се установи незначително увеличение на хемоглобина и на червените кръвни клетки, за което допринася и климатът. Отбелязва се леко увеличение и на белите кръвни клетки. Обикновено реакцията за утаяване на еритроцитите показва известно забавяне.

Радонът засилва защитните функции на кръвта, като след балнеолечение нарастват съпротивителните сили на организма към инфекции.