Безсънието се лекува с аеробика


Безсънието се лекува с аеробика Вместо да изпиете чаша с топло мляко вечер, преди напразните усилия да заспите, може да пробвате с аеробика.

Американски учени доказаха, че аеробиката е достатъчно ефективно средство за лечение или поне за намаляване на безсънието.

В Северозападния университет в Еванстън, Илионоис, беше проведено изследване върху много възрастни със заседнал начин на живот, повечето от които над 55 години. Те страдали от безсъние и затова били подложени на лечение: някои от тях участвали в тренировки по аеробика в продължение на 16 седмици, докато други взели участие в готварски курсове или обикаляли музеите. В края на посочения период, тези, които се занимавали активно с движение, нямали същите проблеми по отношение на съня, имайки и по-добро общо здравословно състояние, по-малко симптоми на депресия и повече жизненост.

Около 1/5 от населението страда от проблеми със съня, а 40% от възрастните имат проблем да заспят. Недостатъчният или нискокачественият сън оставя отпечатък върху цялото ежедневие, увеличава риска от различни заболявания и понижава трудоспособността. /БГНЕС