Ботокс за лечение на хронична мигрена


Ботокс за лечение на хронична мигрена Американската агенция за храните и лекарствените средства (FDA) даде зелена светлина за инжектирането на Ботокс с цел лекуване на хронични мигрени.

За овладяване на тези непрекъснати и инвалидизиращи пациента мигрени Ботоксът – който вече се използва в козметиката за заличаване на бръчките, се прилага на всеки 12 седмици с множество инжектирания около главата и врата преди главоболието да настъпи. Най-честите вторични ефекти, за които съобщават лекуваните от хронични мигрени пациенти при клиничните изпитания, са болки във врата и черепа. Onabotulinumtoxine A, комерсиализиран под названието Ботокс, и козметичният Ботокс се произвеждат от американската компания Алерган (Allergan). Това е ботулиничен токсин, който парализира нервите. В предупреждението върху кутиите Ботокс се посочва, че ефектът от този токсин може да се почувства извън зоните на инжектиране и да предизвика симптоми подобни на ботулизма – подуване и трудности в дишането.

Хроничната мигрена е един от най-травмиращите видове главоболие. Пациентите с това страдание имат повече от четиринадесет дни месечно мигрена, което силно се отразява на техния семеен, професионален и социален живот. /АФП