Николай Божилов сподели впечатленията си от финала на конкурса Triumph Inspiration Award 2010

Цветелина Арсова

Николай Божилов сподели впечатленията си от финала на конкурса
 Triumph Inspiration Award 2010На специална пресконференция в Гранд Хотел София талантливият български дизайнер Николай Божилов сподели преките си впечатления от световния финал на конкурса за вдъхновение „Triumph Inspiration Award” 2010, на който спечели първото място. В нея взеха участие още Анжелина Кьосева - маркетинг мениджър на „Триумф Интернационал София” и проф. Любомир Стойков - председател на Академията за мода.

Бляскавият международен финал на дизайнерския конкурс за най-вдъхновяващо бельо се проведе на 16 септември, в навечерието на откриването на седмицата на модата в Лондон. Мотото на тазгодишния конкурс “Shape Sensations” българският дизайнер интерпретира чрез своя модел „Морфология”, който пресъздава усещането за обвързаността на формите една с друга. Николай Божилов сподели, че се е вдъхновил от „пластичната анатомия и мускулатурата на женското тяло, която е пресъздал с абстрактни линии, оформящи стегнат и секси силует”. Тазгодишното мото на конкурса не е случайно, тъй като дизайнерите на концерна Triumph са подготвили няколко сензационни серии от красиво моделиращо бельо, обединени под названието Shape Sensations. А дизайнерското творение на Николай Божилов се вписва изцяло в тази стратегическа концепция на Triumph. На 3-ти октомври българският студент, покорил световната модна сцена, заминава за Хонк Конг, където моделът му ще бъде адаптиран с негова помощ от професионалния дизайнерски екип на Triumph и пуснат като лимитирана серия през 2011 година в подбрани луксозни бутици на марката по цял свят, включително и в България. Наред с тази уникална възможност и световното признание за своя талант, Николай Божилов получи и паричната награда от 15 000 евро.

Николай Божилов сподели впечатленията си от финала на конкурса
 Triumph Inspiration Award 2010

Николай Божилов сподели впечатленията си от финала на конкурса
 Triumph Inspiration Award 2010

По време на пресконференцията стана ясно и, че изгряващата поп звезда от Великобритания – Шарлийн Рена – е избрала да бъде облечена именно с модела „Морфология” в новия си клип “High Roller”.

Авторитетното международно жури, което определи българския дизайнер за победител в тазгодишния конкурс Triumph Inspiration Award 2010, бе в състав: световноизвестния фотограф, издател и филмов режисьор - Ранкин, топ модела Хелена Кристенсен, дизайнера Матю Уилямсън, азиатската актриаса и певица Карън Мок, Хилари Рива, председател на Британския съвет за мода и Комисията по развитие, както и Сюзън Маккена, главен бранд мениджър на "Triumph International”.

Николай Божилов сподели впечатленията си от финала на конкурса
 Triumph Inspiration Award 2010

Победителят Николай Божилов е настоящ четвъртокурсник в Националната художествена академия (НХА), специалност „Мода”. Той спечели българското издание на конкурса „Triumph Inspiration Award” 2010 през май т.г., а по-малко от месец преди това бе удостоен и със специалната награда на Академията за мода „Златна игла 2010”.

България е единствената страна от Централна и Източна Европа, която взе участие в конкурса от световна величина „Triumph Inspiration Award” 2010. А първото място на Николай Божилов в оспорваната дизайнерска надпревара, освен огромно признание за неговия творчески талант, е също така безпрецедентен български моден успех не къде да е, а в Лондон – сърцето на световната авангардна мода!

Николай Божилов сподели впечатленията си от финала на конкурса
 Triumph Inspiration Award 2010

Снимки:

1.Николай Божилов сподели личните си впечатления от световния финал на конкурса „Triumph Inspiration Award” 2010 в Лондон.
2.Участниците в пресконференцията: Николай Божилов, проф. Любомир Стойков и Анжелина Кьосева (отляво надясно)
Фото: © Божидар Марков
3.Николай Божилов излиза на сцената секунди след като Хелена Кристенсен обявява, че той е победителят в конкурса.
4.Всички участници в конкурса „Triumph Inspiration Award” 2010 след финала
Фото: © Triumph
5.Британската попзвезда Шарлийн Рена щастлива размахва каталога с произведението на Николай Божилов, тъй като наскоро е заснела клип с него.
Фото © Личен архив на Любомир Стойков