МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ ДИЗАЙНЕРИ
ВЛИВА СВЕЖА КРЪВ В БЪЛГАРСКАТА МОДА

* “БиПоне”, Николай Пачев и Елеонора Кирилова заявиха таланта си в модно благотворително шоу


Здравка Кърджанова

По време на официалната благотворителна премиера на “Алманах на българската мода 2006” авторът на луксозното издание Любомир Стойков сподели пред гостите своя оптимизъм за развитието на българския моден дизайан. И сякаш за да потвърдят неговите думи, по време на ревю-спектакъла младото поколение дизайнери демонстрира широк замах на творческото си въображение, истински професионализъм при изпълнението на дизайна и актуалност на модната линия.

Под името “БиПоне” се представи артистичният тандем в любовта и творчеството – Биляна Кирилова и Петър Пелов, които живеят и творят в една от столиците на модата, изкуството и валса – Виена. Биляна Кирилова е дипломиран моден дизайнер, а Петър Пелов - дизайнер, стайлинг, консултант и модел. “БиПоне” започва преди 5 години от консултиране относно модните тендеции, рисуването на модна скица, изготвяне на подходяща кройка според мерките на клиента, ушиването и изпълнението на дрехата до цялостна визия и стайлинг. Дизайнертие залагат изцяло на уникалността, неповторяемостта и ръчната изработка.

Абсолвентът на Нов български университет Николай Пачев показа фрагменти от колекция “Монологът на Гретхен” – проект, за който тази тодина той бе отличен с първа и с две специални награди на световния конкурс за млади дизайнери - “Мителмода” в Италия.

Силно впечатление на гостите в Резиденция “Бояна” направиха и облеклата на младите стилистки Елеонора Кирилова и Кръстана Драганова. Колекцията зимни палта на Елеонора Кирилова е вдъхновена от пурпурния цвят на розата, сияещ на фона на бялата зима. Моделите са изработени от щампирани вълнени платове в червени нюанси, а също и десени на петна в бежовата гама. Блузите са ръчно плетиво, а гарнитурните шевици са от заешка кожа. Колекция “Авеню” на Кръстана Драганова включва ексклузивни модели, изработени с ръчно бродирани елементи и е насочена към нестандартно мислещата дама. Перфектнят баланс между класика и авангард са характерни за индивидуалността в стила на дизайнерката.

Вечерта завърши с прекрасните тоалети на най-успелия български дизайнер - Виргиния Здравкова за “Виргиния ателие”. Роклите са решени в изцяло нова линия, съчетаваща разкоша на кринолинената булчинска рокля и прилепналия по тялото силует, подчертаващ женската фигура. Впечатляващи са горните части с дълги ръкави, гърбовете и изрязаните части от самата рокля, украсени целите с пайети, висящи мъниста, кристали Swarovski и бижута. При движение аксесоарите трептят и създават едно невероятно усещане за живот на дрехата. Свеж акцент са късите кокетни роклички до коляното. Роклите са изработени от изключително скъпи и изискани платове в съчетание с едни от най-ценните кожи, придаващи им несъмнен аристократизъм.

Очаквайте повече подробности за колекциите есен-зима 2005-2006 на най-известните български и чуждестранни модни къщи, които бяха показани в Резиденция “Бояна” в края на ноември 2005.

Снимки:
1.-2.Модели на “БиПоне”.
3.-4.Модели на Николай Пачев.
5.-6.Модел на Елеонора Кирилова.
7.-8. Модел на Кръстана Драганова.
9.-11.Модел на Виргиния Здравкова.

Фото: © Самуил Милев

© Любомир Стойков
Всички права запазени!