Мултивитамините увеличават риска от рак на гърдата

Мултивитамините увеличават риска от рак на гърдата При жени, които всекидневно вземат мултивитамини, за да предотвратят дадено заболяване, се увеличава рискът от развитие на рак на гърдата. До този извод са стигнали изследователи от Каролинския институт в Стокхолм, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Изследвани били над 35 000 жени на възраст между 49 и 83 години в продължение на десетилетие. Установено било, че при жените на средна възраст и при възрастните жени, които редовно пият добавки за подсилване на организма, рискът от развитие на болестта нараства с 20 на сто.

Според експертите честата употреба на мултивитамини предизвиква разрастване на туморните образования, тъй като води до уплътняване на тъканта на гърдите, известен рисков фактор за рака.

Изследователите предупреждават, че резултатите окончателно не доказват, че мултиватимините водят до увеличаване на случаите от рак на гърдата. Възможно е жените просто да се опитват да компенсират с тях нездравословния начин на живот, който водят.

Въпреки това шведските учени смятат, че те са достатъчно тревожни, за да бъдат направени по-задълбочени проучвания за ползата и вредата от употребата на мултивитамини.

Източник:
actualno.com