Кристофър Кейн - новото вдъхновение на Донатела Версаче

Кристофър КейнКристофър Кейн е роден на 26 Юли, 1982г. в Глазгоу, Шотландия. Кариерата на младия дизайнер се развива забележително бързо.

През 2006г. той се дипломира в Central Saint Martins College of Art and Design, но е забелязан от големите в бранша още преди да завърши. Работи за дизайнерите Ръсел Сейдж и Гил Дийкън, докато учи в колежа.

През 2005г. Кейн печели престижната "Цветна награда на Ланком”, с което привлича вниманието на Донатела Версаче.

Модният критик Сара Мауър показва на Донатела Версаче работата на дизайнера, забелязвайки афинитета между тях. Иконата в бранша веднага се свързва с Кейн и му предлага помощ за производството на неговата дипломантска колекция, с която той печели наградата Harrods Design. Донатела Версаче започва да следи развитието му отблизо и го наема като консултант за Versace Couture Atelier. Кейн създава своята едноименна марка през 2006г. заедно със сестра си Тами Кейн. Тя учи в шотландския Колеж по Текстил и Дизайн, занимава се с финансовата страна на бизнеса, както и помага на брат си за процесите на дизайн и избор на материи.

Първото независимо модно шоу на Кейн е на 20 Септември, 2006г. – представени са къси рокли в неонови нюанси и ексцентрични форми.

През Април, 2006г. Кейн е обявен за Млад Дизайнер на Годината на модните награди на Шотландия. Веднага след това той представя малка капсулована колекция за британския бутик Топ Шоп.

Неговата втора колекция, която е представена на 13 Февруари, 2007г., също обира овациите на модните критици. Бягайки от запазената си марка на изтънен силует и вталени кройки, Кейн показва колекция от кадифе и кожи в по-отпуснат, релакс вид. Това ревю е също и старт в сътрудничеството между шотландеца и дизайнера на обувки Маноло Бланик, който прави обувките за шоуто.

Модел на Кристофър Кейн

Кристофър работи доста усилено и през Септеври, 2007г., представя още една колекция, през Ноември същата година получава наградата за нов дизайнер на Британските Модни Награди.

Следват още две колекции през 2008г. и ново предложение в началото на 2009г.

Пикът в кариерата на дизайнера е партньорството му с Версаче за капсулованата стартова колекция на възродената линия на марката – Версус. Неговите първи модели за Версус бяха под формата на малка линия за пролет/лято 2009, изградена от високи обувки, декорирани с кристали и черни кожени каишки.

Модел на Кристофър Кейн

Модел на Кристофър Кейн

Кейн продължи работата си и с модели дрехи за сезон Пролет/Лято 2010. Представена като статична презентация на подиуми в Театър Версаче в Милано, неговата колекция от 23 бройки беше безусловно добре приета и описана като младежка, секси, женствена, с контрастиращи черти на романтичен и агресивен, пънк дух; мелодична като сърцето на марката. Без панталони в цялата колекция, всички къси рокли са остро скосени, но не твърде тесни и обгръщащи тялото. Тези форми олицетворяват идеята на Кейн за подчертаване на противоположностите с контрастни материи като коприна, метал, дантела, лазерно изрязан неопренов плат с ефекта на хавлиено покритие.

Инспириран от страхотните детайли и богати остатъци от архивите на модната къща, Кейн връща обратно една от иконите на Versus – мега обезопасената брошка с лъвска глава, която направи Елизабет Хърли Звезда през 1994г. Дизайнерът хитро е обогатил мотива с металически тонове на зелено, розово и червено с алуминиев блясък. Тези елементи са използвани за закопчаване цепките на роклите и декорация на чанти, както и за допълнителен цветен акцент на черните рокли.

Като цяло, колекцията е издържана в семпла палитра от само три основни цвята – черно, червено и телесен цвят. Това е така, за да се подчертае сложността на металните украси, лазерно отрязаните контури, ключовите метални ризници, фината френска дантела, както и издържаните в подходящи цветове аксесоари - секси чанти и обувки на висок ток – вдъхновени от военния стил.

"Да бъда в студиото на Versace на "Вия Джезу” в Милано, ограден от снимки, изкуство, атмосфера, това ме връща назад във времето. Джани, Донатела, легендата и историята – побиват ме тръпки,” казва Кейн.

Дали ще достигне майсторството и славата на прочутия Джани Версаче - очакваме с нетърпение новите предложения от Кристофър Кейн и Версус. БГНЕС

Снимки:

1. Кристофър Кейн
2. -6. Модели на Кристофър Кейн за пролет-лято 2010

Фото: EPA/JONATHAN BRADY