Прада нареди на мениджър да се отърве от "старият, дебел и грозен" персонал.

Прада Старши мениджър в Прада съди модната къща, твърдейки, че тя е получила заповед да се отърве от "старите, дебели и грозни" служители в Японските магазини на марката.

Рина Боврис, старши мениджър "продажби на дребно" в Прада Япония, също така твърди, че главният изпълнителен директор поискал тя да промени прическата си и да отслабне, за да бъде "в тон" с компанията.

Г-жа Боврис, която ръководеше 500 служителя в 40 магазина в цяла Япония, заведе дело за дискриминация и тормоз на работното място срещу италианската марка в Индустриалния съд в Токио.

Нейните обвинения са фокусирани върху инцидент през Май миналата година, когато според нея Дейвид Сеса, изпълнителен директор на Прада Япония, я помолил да "елиминира" около 15 ръководни служителя, които той описал като "стари, дебели и грозни, отвратителни и нямащи излъчването на Прада", след обиколка на 40 магазина.

Малко, след неговите изказвания, от отдел "Човешки ресурси" са били изпратени уведомления на 13 служителя, с нареждания за незабавно прехвърляне, поради слабите продажби, твърди г-жа Боврис.

Служителката споделила, че тя самата също е получила нареждания, за промяна във външния вид, тъй като г-н Сеса бил "засрамен от нейната грозота и не искал посетители от Италия да я виждат".

Г-жа Боврис, която има 18 години професионален опит в модната индустрия, е била пусната принудително в отпуск през Ноември миналата година и е започнала делото си през следващия месец.

Говорителка от централата на Прада в Токио е казала пред Daily Telegraph, че компанията не може да направи коментар в момента.