Студенти по мода представиха свои интерпретации на традиционни облекла на европейски народи

Гала ревюто на студенти от НХА, ТУ-София, НБУ, ЮЗУ - Благоевград, ВСУ "Черноризец Храбър" и техническият колеж Ямбол, участници в конкурса "Лицата на Европа в модата и дизайна", се състоя в навечерието на Коледа в представителната зала на Българската търговско промишлена палата (БТПП).

Студенти по мода представиха свои интерпретации на традиционни облекла на европейски народи

Студенти по мода представиха свои интерпретации на традиционни облекла на европейски народи

"Целта на конкурса бе да мотивира младите хора да се запознаят с традициите и културата в областта на облеклото и дизайна на народите от ЕС. И да ги претворят съобразно днешните условия на живот и модните тенденции", споделиха организаторите. Участниците изпратиха своите идеи във вид на модни скици - с обяснения от къде са почерпили вдъхновение и от какви материали ще изработят модела. За 15-те номинирани за финала участници бяха осигурени текстил, помощни материали и консултации, за да изработят идеите си, с които да се представят на ревюто. Любопитното е, че повечето идеи бяха заимствани от мъжки традиционни костюми и оригинално пресъздадени в провокативни дамски облекла. Поличка от мъжка гръцка носия, каре от костюми на шотландски гайдари, островърхи шапки и лале от Холандия, кожен мъжки костюм "Ледерхозен" от германска област Бавария, български и румънски носии провокираха младите дизайнери за създаване на съвременни младежки облекла.

Студенти по мода представиха свои интерпретации на традиционни облекла на европейски народи Студенти по мода представиха свои интерпретации на традиционни облекла на европейски народи

Студенти по мода представиха свои интерпретации на традиционни облекла на европейски народи Оригиналните интерпретации предизвикаха интереса на присъстващите и показаха таланта на младите участници. Зрителите имаха възможност да видят развитието на модела от скицата до готовия модел (модните графики бяха експонирани в залата, в която се проведе ревюто, а клип с рисунките течеше по мултимедията), поднесен професионално от манекените на модна агенция "Каста дива".

Освен заслужени овации, ревюто донесе и предложение към младите дизайнери от инж. Мариана Димитрова, председателка на столичната ТПК "Д.Благоев" - моделите да бъдат изложени в представителния магазин на кооперацията на ул. "Солунска" 4.

Конкурсът и ревюто се организираха от Сдружение "Подкрепа за дебют" с медийната подкрепа на модното издание Дева+ и на www.fashion.bg.

Снимки: Самуил Милев