Национална кампания "Бебе на годината"

Национална кампания БЕБЕ НА ГОДИНАТА

Списание "9 месеца" - организатор на ежегодната национална кампания БЕБЕ НА ГОДИНАТА, за единадесети път ще търси ПОСЛЕДНОТО БЕБЕ, родено на територията на България в последните часове на 31 декември 2009 г., и ПЪРВОТО БЕБЕ, родено през Новата 2010 година.

От 0 ч. на 31 декември 2009 г. до 24. ч. на 1 януари 2010 г. ще се събират данни за новородени бебета от цялата страна. Иинформация от семействата им, както и от дежурните екипи в 130-те родилни отделения в страната ще се очакват на телефони: 0876 181 114, 0897 043 931 и 0889 089 878 или на e-mail: bebenagodinata@gmail.com.

От родилните зали се очаква да съобщят:

  • данни за дежурния екип в съответното родилно отделение;

  • данни за родилката и новороденото;

  • дата, час и минута на раждането.


ВАЖНО!!!

    • Данните са за раждането на бебето, независимо от начина на родоразрешение.

    • Времето от настъпването на Новата година до 00.00.59 ч. се приема за ПЪРВАТА МИНУТА на 1 януари 2010 г. и се изписва: 00.01 ч. 01.01.2010 г.

    • При подаване на информация за новородени близнаци (и повече бебета накуп) се съобщават часът и минутата на раждане на всяко бебе.

    • Организаторите не носят отговорност за информация, подадена след 24 ч. на 1 януари 2010 г., както и за информация, постъпила по друг начин освен регламентирания.

    • Достъпът до събраните данни е съгласно предвидения в Закона за защита на личните данни ред.

    • Ако се установи, че в един и същи час и минута са родени повече от едно бебета, се тегли жребий в присъствието на нотариус.


В първите дни на Новата година

На 4 януари 2010 г. екипът на списание “9 месеца” ще събира информация за броя на децата, родени във всички родилни отделения в Новогодишната нощ, а също за ражданията през изминалата 2009 г. (общ брой родени деца и разпределение по полове).

На 5 януари 2010 г. (вторник) на пресконференция в БТА ще се съобщи или ще се определи чрез жребий Последното бебе на 2009 г. и Първото бебе на 2010 г. Получените от родилните отделения данни за раждаемостта в страната ни през изминалата година ще бъдат обработени. Така в първите дни на Новата година ще може да се оповести прогноза дали България преодолява демографската криза.

Допълнителна информация:

  • д-р Антония Григорова, главен редактор на списание „9 месеца” – тел. 0887 34 91 63

  • Ралица Райкова, ПР на списание „9 месеца” - 0899 87 52 89, 0878 89 25 25

  • Списание “9 месеца”, бр. 165, стр. 18-19

  • www.9m-bg.com - БЕБЕ 2010

  • ftp://www.9m-bg.com – съдържа всички материали в електронен вид. Достъпът е възможен чрез потребителско име: month9 и парола: month9

За Националната кампания БЕБЕ НА ГОДИНАТА

Чрез БЕБЕ НА ГОДИНАТА екипът на “9 месеца” цяло десетилетие насочва общественото внимание към актуалните демографски и репродуктивни проблеми на българите. Историята започва на 1 януари 2000 г., когато в ефира на Българското национално радио (програма „Хоризонт”) д-р Антония Григорова, главен редактор на списание “9 месеца”, съобщава името на Първото бебе, родено в България през 2000 г. Точно година по-късно – в първия ден на 21-ви век са обявени имената на Последното българче, родено през миналия век – Костадин, и на Първото бебе, родено в България през Третото хилядолетие – Денис.

Възобновихме и традицията на орисването – древен ритуал, по-древен дори и от религиите. Орисникът е човек, който бележи с положителен знак съдбата на детето. Така през първото десетилетие на 21-ви век орисниците на БЕБЕ НА ГОДИНАТА се превръщаха и в благопожелатели за цялото ни общество. Те често пожелаваха и повече бебета на България. Дали заради тяхната орисия или поради изконния стремеж за продължение на рода от няколко години в България наистина има повече новородени и, макар и бавно и мъчително, страната ни се бори с демографската криза.

Благопожелатели на българските бебета през годините

Антонина Стоянова, Георги Милчев – Годжи, Слави Трифонов, Димитър Бербатов ген.-лейтенант Бойко Борисов, Ники Кънчев, Емилия Масларова, Меглена Кунева, проф. Стефан Данаилов, Румяна Нейкова. До момента 19 вече пораснали и съвсем малки бебета носят приза БЕБЕ НА ГОДИНАТА.


Мисията на списанието от БЕБЕ 2000 до БЕБЕ 2009

Да насочва общественото внимание към актуалните демографски и репродуктивни проблеми в България.

По традиция орисницата на БЕБЕ 2009 Румяна Нейкова ще отправи своята орисия към Последното бебе на 2009 г. От благопожеланията на Орисника се очаква да се бележи с позитивизъм съдбата на новородените през всяка от последните 10 години.

Какво се е променило?

Според данните от статистиката през последните години в България на 1000 души население се раждат толкова деца, колкото на 1000 души в почти всяка страна в Европа, но качеството им на живот като цяло е далеч от претенциите и възможностите ни като европейци. Защото на всяко общество са нужни не колкото може повече деца, а повече деца, заченати и родени с шанс да получат добро отглеждане, възпитание и образование. Това е съдържанието на термина ОТГОВОРНО РОДИТЕЛСТВО или раждане на дете като осъзнато решение – плод не само на биологично-физическа зрялост, но и на духовна зрялост, социално самосъзнание и материална обезпеченост.


НСИ

Раждаемост в ‰

Образование

Учащи

Напуснали в %


2000 г.


9.0 ‰


1 095 747


2.59%


2008 г.


10.2 ‰



860 042


2.72%


Най-висока във Варна

12.6 ‰

Най-ниска

в селата в Пернишко

3.9 ‰


Мисията на "9 месеца" след БЕБЕ 2010

С помощта на медиите да насочи общественото внимание върху това как да отглеждаме, възпитаваме и образоваме децата, които създаваме.

ПРИКАЗКИ ЗА БЕБЕ 2010

Детето започва да слуша приказки на около година и половина. Установено е, че когато порасне, човек се стреми да осъществи жизнения сценарий на любимия си приказен герой. Всяко житейско разочарование е разминаване на приказните очаквания с реалността. От хилядолетия насам по всички краища на света чрез приказките човек разказва за нещата, които най-много го вълнуват, огорчават, плашат, т.е. за своите лични проблеми. С помощта на приказните герои и вълшебствата той предава на другите представата си за околния свят, критериите си за добро и зло и опита си да търси и намира изход от реалните проблеми.

До края на 18-и век приказки са разказвани не само на децата, но и на възрастните. Защото в приказките винаги се намира изход от проблемната ситуация, а ощетеният или онеправданият герой накрая се трансформира в силна, успяваща и самореализираща се личност.

Човекът, който разказва приказки, се нарича ПРИКАЗНИК

"9 месеца" кани всеки, който има желание, да измисли и да разкаже своята приказка на БЕБЕ 2010 и така да предаде своя житейски опит на Първото и на Последното бебе, родени в България през 2010 г.

Най-добрите 12 приказки на 2010 година ще бъдат издадени в съвременен сборник на мъдростта на един народ, който ще бъде завещан като наследство за поколения напред.