Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В новия брой:

Специално интервю с Надя Иванова – новото лице на Jeni Style
Втора Златна игла за дизайнерката Мария Недкова
Унисекс ароматите
Тайните на грима – тониране на лицето
Серумите – бърз и забележим резултат
Как да съхраним красотата и младостта на кожата
Сладката дума сол
Проблеми с вените – как да облекчим краката
Power yoga за тотално тяло
Любовният триъгълник
Снахи и свекърви – една невъзможна любов
Шанс да спечелите много награди


ТАЗИ СЛАДКА ДУМА “СОЛ”

Историята
Преработката на солта е изключително сложен процес. Затова тя се използва значително по-малко в Европа през XVIII в., а в някои страни дълго време е ценена буквално колкото златото и дори замества парите. Драгоценният продукт дава началото и на много суеверия. Най-разпространеното е, че разсипаната вкъщи сол вещае нещастие. Но семействата в Германия я възприемат като символ или по-конкретно като знак за богатство и затова посипват с нея езичетата на новородените. В Гърция връзват торбички със сол на вратовете на децата за късмет. В Европа солта става важно средство на земеделието – с нея посипват пасбищата, за да са плодородни. Обичаят за посрещане на гости с хляб и сол е доста известен и у нас, въпреки че е с езически произход.

В далечните времена, когато на земята се установяват примитивните форми на живот, в природата съществува баланс между натрий и калий. Но безспирните дъждове “измиват” натрия от почвата. Древният човек с всички сили се старае да запълни тази липса. Така той открива каменната сол. Днес хората са се научили да се сдобиват с готварска сол по различни начини – от земята, от солените езера и морета, и др. Независимо от метода на обработка и размера на солните кристали, които ние купуваме от магазина, химическата форма на солта е една – NaCl – натриев хлорид.

Солта в кухнята
Солта е прекрасно дезинфекциращо средство, така че, ако искате да съхраните по-дълго продуктите, ги натривайте или посипвайте със сол. Въпреки това обаче, не всички знаят добре как да съхраняват свойствата на солта при приготвянето на различните ястия. Ето няколко съвета:
- Месният бульон се соли половин час преди края на варенето, рибният – в самото начало, от бобови култури – след като зърната омекнат, зеленчуците – преди пържене, а сосовете, когато вече са готови.
- Особена точност се изисква при приготвянето на картофите – те се солят в началото на варенето, но в края на пърженето.
- Пресолената супа или сос може да се спаси: щипка захар, капка лимонов сок или оцет неутрализират излишъка, а ако кипнете готовото блюдо с половин парче суров картоф, той ще попие излишната сол.
- Полезно при съхраняването на солта: за да не се втвърдява, добавете малко нишесте, разбъркайте и тя ще се запази задълго.

Солената вода не замръзва. Това нейно свойство се използва в борбата със заледените стъкла.

Солта е незаменима в домакинството:
- тя премахва петна от вино и мазнина;
- прекрасно поглъща миризма на боя;
- след изплакване в подсолена вода хавлиените дрехи стават пухкави, а вълнените съхраняват блясъка си;
- глинените съдове, изгубили блясъка си, могат да се почистят със смес от сол и сода;
солената вода задържа топлината по-дълго време, затова може да се ползва за термофори.

Сол за здраве
Балансът между водата и солта е в основата на съединителните тъкани на човешкия организъм – в основата на живота. Като цяло в организма на възрастен човек има около 3.5 kg различни минерални соли. Натриевият хлорид е крайно необходим за нормалното кръвообращение и снабдяването на клетките с хранителни вещества. Именно солта е тази, която се използва в много от физиологичните разтвори за рехабилитация на пациентите по време на тежки боледувания или след операции.

За здравия човек ежедневно са необходими 10-15 g сол. Имайте предвид, че само 3.5 g се съдържат в хляба. Така останалото количество можем да си набавим с порция ядене, подсолено при кулинарната обработка. Излиза, че едно 4-членно семейство консумира пакет от 1 kg сол за 1.5–2 месеца. Статистиката обаче сочи, че в Европа това потребление е два пъти по-високо. Лекарите категорично заявяват, че солта е “бавен убиец”. Прекомерното й количество задържа вода в организма и кара бъбреците и сърцето да работят с повишена енергия.
Американски учени са открили във веригата на ДНК ген, който отговаря за усвояването на солта от организма. Според тях, при хората, които имат този ген, 1 g сол повишава налягането с 5 единици. Ако той е повреден, възниква повишена потребност от много солена храна и ако тя не бъде набавена, може да се появи хипертония. Следователно не всички хора имат нужда от допълнителна сол – само тези, чийто ген е видоизменен.
С възрастта организмът все по-трудно се освобождава от излишъка на сол, която се отлага в ставите, жлъчния мехур, по стените на кръвоносните съдове. Кръвта става по-гъста, в следствие на което се получават тромбози, раздразват се нервните окончания и това предизвиква невралгия, повишава се очното налягане и може да се появи глаукома. И това не са всички неприятности, които могат да възникнат вследствие на нарушението на водно-солевия обмен. Впрочем, недостигът на сол води до не по-малко тежки недъзи: понижава се кръвното налягане вследствие на което се развива сърдечна недостатъчност, влошава се работата на бъбреците и започва общо отравяне на организма. Излиза, че формулата на здравето е проста – 15 g сол на ден и нито грам повече!

Излишъкът на сол в организма улеснява развитието на заболявания като:
- артрит;
- ревматизъм;
- дерматит;
- екзема;
- псориазис;
- камъни в бъбреците;
- хипертония;
- тромбофлебит;
- глаукома;
- катаракта.

Клин клин избива
И все пак солта е прекрасен лекар. Тя се е утвърдила в народната и традиционната медицина. Благодарение на нея нашите прадеди са се предпазвали от простуда, зъбни и ушни заболявания, спасявали са се от обезводняване на организма, лекували са нервно разстройство и болки в ставите. Солта действително притежава антибактериални свойства, затова и до ден днешен солният разтвор се препоръчва за гаргара при болни от ангина и се използва като капки за нос при хрема, като към него се добавят билкови отвари, настойки и екстракти от подбел, девисил, евкалипт, невен. Като правило разтворът за нос се приготвя от ? чаена лъжичка обикновена (но по-добре йодирана) сол, смесена с чаша топла дестилирана вода и 2-5 капки настойка или екстракт от съответното растение.
За болните от ангина или ларингит се препоръчва да пият топло мляко и минерална вода. Минералната вода се използва и при инхалации, тъй като в нея има богато съдържание на различни соли. При отити на всеки час и половина-два простуденото ухо се налага за 20-30 мин. с ленена торбичка с гореща едра сол. Морската сол е много ефективна за лечение на кожни заболявания и особено се препоръчва при деца с ясно изразен дерматит. Достатъчно е да отидат на море и да се изкъпят 2-3 пъти, и болната кожа ще започне да се възстановява. Вкъщи същата процедура може да се замени със солни вани. Важно е единствено да знаете, че температурата на водата не бива да превишава 36-38°С. Кожата също така може да се обтрива в продължение на 10-15 мин. с гъба, напоена с концентриран солен разтвор (100-300 g морска сол на кофа вода).
При артрити, артрози и ревматизъм помагат не само половинчасовите вани с морска сол, но и обтриванията с маслено-солева смес. За приготвянето на това лечебно мазило вземете 100-150 g масло от облепиха и леко го подгрейте, след което добавете една супена лъжица морска сол и 2 супени лъжици пчелен мед, разбъркайте всичко и нагрейте примерно до 60°С. Нанесете сместа на болните места и леко ги разтрийте. Наложете с листа от жиловлек, увийте с целофан и с някаква вълнена тъкан и така полежете под топло одеяло около половин час. След това почистете намазаните места с памучен тампон. Тази процедура правете веднъж седмично в продължение на 2 месеца, направете триседмична почивка и продължете лечението.
.
Морската сол не е просто натриев хлорид
В моретата и особено в Мъртво море са разтворени почти всички необходими на човека минерали от Менделеевата таблица. В един литър морска вода се съдържат 300-400 g различни соли и минерали, но тя е особено ценена най-вече заради високото съдържание на йод, недостигащ на жителите на големите градове. Чрез употребата на морска или йодирана сол (обикновена сол, обогатена чрез химични способи) с храната можете да се предпазите от нарушение на функциите на щитовидната жлеза и от образуване на ендемична гуша, тъй като йодът влиза в състава на тироксина – хормон, който се произвежда в тази жлеза. Денонощната нужда на организма от йод е 0.2 g. Той се съдържа не само в морските соли, но и във всички морски продукти. Даже плодовете и зеленчуците, отгледани в близост до морето, съдържат по-голям запас от йод, отколкото тези, които са отгледани в “сухопътните” райони.

Красиви със сол
Обикновената сол е способна да твори чудеса с красотата. Тя е прекрасно средство за пилинг, а също така свива порите, стяга кожата и я прави по-гладка. Мазната кожа се нуждае от дълбоко почистване. За целта е достатъчно да натопите памучен тампон в сапунен разтвор, след което в сол и да разтриете участъка, поразен от черни точки. Процедурата се прави 2 пъти седмично. След това е необходимо кожата да се овлажни с подхранваща смес (2 чаени лъжички извара, някакъв плодов сок и сол на върха на ножа). Останете така 15-20 мин. и след това почистете лицето с памучен тампон, напоен в леко подсолена вода. Накрая нанесете крем за мазна кожа.
При сухата кожа проблемите са други: тя изглежда увяхнала. Контрастното измиване с подсолена вода ще укрепи кръвоносните съдове и ще подмлади лицето. Превъзходно допълнение към тази процедура е бадемовото мляко със сол: 25 g стрит бадем, ? чаша топла преварена вода и сол на върха на ножа. Сместа се прецежда и се съхранява в хладилник. Преди употреба се разклаща, нанася се с върха на пръстите. След това се нанася подхранващ крем, който също можете да приготвите самостоятелно: смесете 1 жълтък, 1 ч. л. растително масло и ? ч. л. подсолена вода и добавете 1 ч. л. подходящ за вашата кожа козметичен крем. Нанесете тънък слой на лицето и след 15-20 мин. изплакнете със слаб хладък чай.
Запомнете: подсолената вода винаги е полезна за мазната кожа, но за сухата – само през лятото и то в ограничени количества.

Солта и целулитът
Целулитът е следствие на нарушен водно-солеви обмен. Натриевият хлорид, основният химически компонент на солта, прекрасно се справя и с този проблем. Попадайки в организма чрез порите, той задържа в тъканите необходимото количество течност и уравновесява обмена на клетъчно ниво. Най-ефективни са морските бани или ваните с морска сол, но можете да се ограничите и с редовни обтривания на проблемните зони. За целта неголямо количество морска сол се нанася на тялото и се разтрива с влажна гъба. Усещането за парене свидетелства за притока на кръв към натрупаните мастни участъци. Важно е все пак да не прекалявате и така да увредите кожата – след 10-15 мин. отмийте солта с топла вода.

Минералната вода
Днес не можеш да направиш и крачка без бутилка минерална вода – живителната влага те спасява на работа, в градския транспорт, в спортната зала. И макар че лекарите препоръчват ежедневно да се изпиват минимум 2–2.5 литра вода, особено в летните жеги, постарайте се да не прекалявате. Различните минерални води силно се различават по състав – например в 1 литър трапезна минерална вода се съдържат около 500 mg различни соли, а в лечебната минерална вода съдържанието им е 5–10 пъти повече от нормата. И ако сте здрави, съвсем нямате нужда постоянно да пиете такава вода. Така че, когато купувате минерална вода, си струва да обърнете особено внимание на етикета, където ще намерите подробен списък на солите, които тя съдържа.

© Любомир Стойков
Всички права запазени!