15 години специалност "Моден дизайн" във ВСУ "Черноризец Храбър"

Вече 15 години ВСУ „Черноризец Храбър” подкрепя младите и талантливи хора в България, които мечтаят за професионална реализация в областта на модата и производството на облекла.

През 1994 г. Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” стартира в България обучение в областта на модата с откриване на специалност „Моден дизайн”. Успешно завършилите млади дизайнери се реализират в различни направления на модния бранш като проектанти, конструктори-моделиери, технолози, модни стилисти, мениджъри, експерти по организация на модни ревюта, модни фотографи, търговски консултанти, преподаватели. А най-смелите от тях търсят самостоятелен творчески и бизнес път на развитие чрез откриване на собствени дизайнерски фирми за облекла.

15 години ВСУ „Черноризец Храбър”

Учебният процес на студентите по „Моден дизайн” е свързан с редица изяви, представящи таланта на младите дизайнери пред обществеността на Варна и страната. През наскоро завършилата учебна година студенти от различни курсове и от магистърска програма „Мода и мениджмънт в модата” представиха свои реализирани в материал модели на ревюта в МОЛ Варна, по време на „Дворцовия фестивал на цветята” в Двореца в Балчик, на „Благотворителен фестивал на модата и красотата” за абитуриенти в неравностойно социално положение, организиран от Организацията на младите социалисти във Варна. Но най-мащабната изява, както всяка година, беше традиционното годишно ревю, което и тази година се проведе в началото на юни в Археологическия музей. Около 100 студенти от І до ІV курс от специалност „Моден дизайн” представиха оригинални авторски модели, изпълнени с модни фантазии, дръзко предизвикателство и пъстрота на идеи. Младите дизайнери показаха реализираните си проекти по следните теми: „Кукли” - за І курс, „Мъжът” - за ІІ курс, „Гащеризони” - за ІІІ курс, „Сака” – за ІV курс. Грамоти и награди за постигнати високи резултати през учебната година и за отлично представяне в ревюто бяха връчени на отличилите се млади възпитаници на ВСУ „Черноризец Храбър” от ръководството на Архитектурен факултет, Студентски съвет при ВСУ, представители на бизнеса в град Варна, както и от Националното представителство на Студентските съвети. За първи път бяха връчени награди МИС и МИСТЪР РЕВЮ 2009 на студенти от ВСУ „Черноризец Храбър” за най-артистично представяне на моделите на младите дизайнери.

15 години ВСУ „Черноризец Храбър”

Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” е от малкото висши учебни заведения в страната, които разполагат с галерия в центъра на града, която дава възможност на студентите за различни презентации и самостоятелни изложби. През последната учебна година в Арт центъра на ВСУ беше представена изложба живопис „Цветно” и “Art Nails by Veronica” (изложба на арт маникюр) на студентки от специалност „Моден дизайн”

А последната новина с изключителна важност е, че ВСУ „Черноризец Храбър” е първият и единствен български университет, удостоен със специалния европейски знак за качество и признаване на образованието. На официална церемония в Брюксел през юни 2009 г. на Варненски свободен университет беше връчен знака за Европейско дипломно приложение “DS Label”. Това е документ, който се прикрепя към дипломата за висше образование и осигурява възможност за по-лесно признаване на образованието в различни страни и е предпоставка за успешна професионална реализация.