Триумф на младите български дизайнери



* Искрен Лозанов е победителят в българския финал на конкурсa за бельо „Triumph Inspiration Award” 2009

Силвия Мадина

Триумф на младите български дизайнери

На оригинален и вълнуващ ревю-спектакъл в хотел „Хилтън” бе избран българският финалист на конкурса за бельо „Triumph Inspiration Award” 2009. Дизайнерското творение „Ден и нощ” на победителя Искрен Лозанов, III курс бакалавър в Националната художествена академия (НХА), е вдъхновено от гения в изкуството на 20-ти век – Пабло Пикасо. Искрен Лозанов спечели шестседмичен стаж в списание „Ел” България и уникалната възможност да представи страната ни на световния финал на конкурса „Triumph Inspiration Award” 2009, който ще се проведе през септември в Милано.

Триумф на младите български дизайнери

Триумф на младите български дизайнери

Почетното второ място спечели Ина Чокова, II курс бакалавър, със своето дизайнерско творение „Кармен”. Миглена Карова, II курс магистър, зае трето място в националния финал с модела си, вдъхновен от иконата Европа. Те спечелиха съответно четириседмичен и двуседмичен стаж в елитното модно списание „Ел” България, което заедно с предаването „Огледала” по бТВ, е медиен партньор на конкурса.

Талантливите студенти от НХА бяха оценявани от авторитетно и компетентно жури в състав: председател - Дора Блек-Хемплер – управител на „Триумф Интернационал София”, и членове - проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и преподавател в НХА; проф. Майа Богданова – дизайнер и преподавател в НХА; Мария Георгиева – главен редактор на списание „Ел” – България; Александра Иванова – автор и продуцент на предаването „Огледала” по бТВ и известната българска дизайнерка Аля Милушева, носителка на „Златна игла” на Академията за мода за 2008 година.

Триумф на младите български дизайнериТриумф на младите български дизайнери

Триумф на младите български дизайнериТриумф на младите български дизайнери

Триумф на младите български дизайнериТриумф на младите български дизайнери

Всички участници в конкурса бяха подходили изключително творчески към задачата. Иконите, интерпретирани по оригинален начин от тях, накараха зрителите да се разходят из различните епохи и характерните за тях символи и стилове. Разнообразието от теми, оригиналното творческо представяне на моделите и сценичното изпълнение превърнаха спектакъла във вдъхновяващо фешън изживяване. Модната разходка започна от митичната древност, през епохата на Клод Моне и Пабло Пикасо, декоративната хармония на Алфонс Муха, оригиналния стил на Хундертвасер, кокетната анимационна героиня Бети Буп, за да стигне до стила на съвременната поп икона Ейми Уайнхаус. Водеща на ревю-спектакъла бе лъчезарната Радост Драганова. Сред ВИП гостите се откроиха Дарина Стоянова – президент на „Хенкел – България”, преподавателите в НХА – доц. Анна Аврамова, Ива Щатц, Катерина Цанева, Дора Момекова от НБУ, телевизионният водещ от Канал 1 - Спас Кьосев, илюзионистът Корсо, носителките на титли за красота - Денис Димитрова, Руслана Канева, както и десетки представители на печатните и електронни медии.

Триумф на младите български дизайнериТриумф на младите български дизайнери

Както през 2008 г., така и сега, моделът, удостоен с първа награда на световния финал, ще се адаптира от дизайнерите на „Триумф” и през 2010 г. ще бъде пуснат за производство като лимитирана серия, която ще се продава в избрани магазини по цял свят. Освен това, неговият автор (победителят в конкурса) ще получи награда от 15 000 евро. Класираните на второ и трето място на световния финал автори на дизайнерски проекти ще получат съответно 10 000 и 5 000 евро.

Триумф на младите български дизайнери

www.triumph-inspiration-award.com
www.triumphinspirationaward.com
www.triumph.com

Снимки:

1.Победителят в конкурса Искрен Лозанов с модела си, вдъхновен от Пикасо.
2.Моделът, класиран на трето място, Дора Блек-Хемплер, моделът финалист и класираният на втора позиция. (от ляво на дясно)
3.Дора Блек-Хемплер с модела-победител в българския финал на конкурса.
4.Моделът „Афродита” на Генадий Береснев.
5.Моделът „Венера” на Николай Божилов.
6.Моделът „Хубавата Елена” на София Ракова.
7.Моделът „Клеопатра” на Наталия Живкова.
8.Моделът на Марта Пешева, вдъхновен от „Лунната соната” на Бетовен.
9.Моделът „Жената на Моне” на Росица Боршукова.
10.Модел на Жени Ковачева, вдъхновен от декоративната хармония на Алфонс Муха.
11.Моделът „Кармен” на Ина Чокова, класиран на второ място.
12.Моделът-победител на Искрен Лозанов, вдъхновен от Пикасо.

Фото: © Божидар Марков

Чети повече във Fashion Lifestyle Magazine

Виж галерия в beauty.fashion.bg