Фондация "Open Space" стимулира европейски млади творци към вдъхновение от Родопите

* В международния проект ще участват десет млади дизайнери
* * На 26 октомври ще изберат тримата финалисти

Echo Academies е проект за изкуства на фондация “Open Space”, който има за цел да насърчава млади и изгряващи европейски таланти в няколко области: комикси (в Гърция), моден дизайн (в България), музика (в Северна Македония), фотография и архитектура (в Унгария). Сърцевината на концепцията е като опознаването и интерпретирането на културното наследство като средство и вдъхновение и мотивация за творческа дейност.

Постер на изложбата Echo Academies.

Десет млади модни дизайнери от България, Италия, Испания, Нидерландия, Литва, Турция, Косово и Албания участват в Echo Академията в България. Освен запознаването с фолклорното ни културно наследство, в програмата им са включени теми като eкологични практики за боядисване с природни материали, управление на културни проекти, работа в партньорство и др. Фокус ще бъде поставен и върху запознаването със спецификите на финансовите възможности за артисти, критерии за оценяването на микропроектите в конкурса, запознаването с технологията за изграждане на собствен бранд и уменията за планиране на ефективна маркетингова стратегия.

На 26 октомври в Художествената галерия в гр. Смолян ще бъдат представени проектите на младите таланти, вдъхновени от културното наследство на Родопите. Професионалното жури е в състав: проф. д.н. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и преподавател в Националната художествена академия, Мария Георгиева-Савова – главен редактор на сп. Elle – България, Албена Свещарова – моден дизайнер, Симеона Савова – Коруева – художник и Галина Ганова – специалист по художествен текстил. Най-важната задача на журито ще бъде да селектира три от предложените колекции на младите дизайнери. Изискванията към тях са творческа оригиналност, адекватна интерпретация на темата и способност за внедряване. Не са пренебрегнати критериите за устойчива мода и екологичен дизайн.

За да реализират идеите си и да се развият професионално, в следващата една година младите дизайнери ще получат подкрепата на екипа на фондация “Open Space”,  микроорганизация от тяхната страна и CUMEDIAE от Белгия.

Пепа Велева – председател на Управителния съвет на фондация “Open Space”.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз и Национален фонд „Култура“, и е продължение на работата на фондацията по темата на изследване на културното наследство и ползването му като вдъхновение за творчески работилници.

Пепа Велева – председател на Управителния съвет на фондация “Open Space ”, споделя следното за конкурса: „Свързана съм емоционално с Родопите, а опазването на националното ни културно наследство във всичките му проявления е основен акцент в работата ми и лична кауза за мен. Не следвам сляпо модните тенденции, но естествените материи в облеклото ми са задължителни, защото съм убедена, че дрехата не просто трябва да се грижи за  тялото, но и да провокира естетически и да докосва душата с цветовете си, с посланието и с историята, която метафорично се крие в гънките ѝ. Това е и моето лично предизвикателство към участниците в проекта.“.

Проф. д.н. Любомир Стойков – председател на журито на международния конкурс на Echo Academies за млади дизайнери.

Председателят на журито проф. д.н. Любомир Стойков изтъкна: „Вникването и анализирането на народното културно наследство, на фолклора и изумителното етническо богатство е безалтернативен извор на вдъхновение за всяко едно творчество и особено за визуално изкуство като модния дизайн. Моите адмирации към фондация “Open Space” и нейната прекрасна идея да инициира този международен конкурс, посветен на връзката между миналото, културата и цивилизацията на Родопите, от една страна, и естетическите търсения и свежи произведения на най-новата вълна модни дизайнери от редица европейски страни. Очаквам от кандидатите максимална креативност, изобретателност и професионална сръчност при осмислянето на кодовете на родопската народна носия и интелигентно, и модерно, реалистично пресътворяване на родопския дух в техните колекции. Желая пълен успех на участниците и организаторите в това толкова стойностно начинание!“.

Трите колекции, които бъдат избрани от журито ще получат финансиране за тяхното производство и реализиране на пазара през 2024 година.

Проф. д.н. Любомир Стойков – председател на журито на международния конкурс на Echo Academies за млади дизайнери.

Снимки:

1. Постер на изложбата Echo Academies.

2. Пепа Велева – председател на Управителния съвет на фондация “Open Space”.

Фото: Личен архив на Пепа Велева

3. Проф. д.н. Любомир Стойков – председател на журито на международния конкурс на Echo Academies за млади дизайнери.