Младите дизайнери са двигател на устойчивата мода

Джонатан Андерсън, основател и творчески директор на притежаваната от LVMH луксозна марка JW Anderson, каза, че младите поколения налагат темпото, когато става въпрос за устойчивост в луксозната мода.

Младите дизайнери са двигател на устойчивата мода - казва Джонатан Андерсън

По време на Глобалната среща на върха за мода в Копенхаген, която се проведе от 27 до 28 юни, Андерсън заяви, че е „вълнуващо“ да работи с млади дизайнери, които отделят голямо внимание на устойчивостта в своите колекции.

Устойчивостта е заложена в процеса на създаване на бъдещото поколение модни таланти, а съзнателните производствени методи постоянно заемат централно място в престижния конкурс LVMH Prize.

Когато Андерсън се присъединява към LVMH като творчески директор на Loewe през 2013 г., темата за устойчивостта рядко е била обсъждана по време на интервютата с дизайнерите, казва той. „Сега на всеки дизайнер, който идва на интервю, се задават тези въпроси и мисля, че това показва огромен напредък“, споделя Джонатан.

Устойчивостта е свързана с отвореност към нови идеи. През 2019 г. Андерсън стартира колекцията Eye/Loewe/Nature. Описва я като „нещо като лаборатория", в която се експериментира с по-устойчиви процеси в дизайна и производството, като например рециклиране и повторно използване.

„Когато бях в университета, никога не ни учеха да мислим за устойчивостта по този начин. Невероятно е да мога да работя по такива проекти“, казва Андерсън и добавя, че за 10 години в Loewe е видял колко много неща са се променили и колко бързо става това.

В крайна сметка, според Андерсън, устойчивостта се състои в това да бъдем гъвкави и отворени за нови идеи. Това е „вълнуващ“ процес на „разглеждане на всички тези аспекти на творчеството и намиране на решения. И не всички решения ще бъдат перфектни, но поне задавате въпроси, които никога преди не са били задавани“.