Български дизайнери представиха своите модели на Седмицата на модата в Ротердам 2023

Три големи бранда и три млади и обещаващи дизайнери от България взеха участие в Седмицата на модата в Ротердам. За поредна година градът се превръща в столица на модата в Нидерландия. Дизайнерът на висша мода Иван Донев е отъпкал пътя на модното изкуство и създал добрата репутация на българската мода в пристанищния град, разположен в Южна Холандия. След като е бил почти напълно възстановен след Втората световна война, градът сега е известен със своята смела и модерна архитектура. Столица на бизнес, иновация и индустрия.

Ротердам се превърна в домакин на първото издание на Rotterdam Fashion Week, организиран от Джери Люксембург. Програмата надмина всяка друга, заради дългите десетдневни събития изпълнени с изложби, концерти, уъркшопове и модни ревюта. 17 и 18 юни бяха дните, в които българската мода преобладаваше и показа едно високо, креативно и качествено присъствие. Трите младите StartUp дизайнери смело защитиха репутацията на Иван Донев, който от дълго време вярва в техният талант и гордо разпространява техни модели в България и по света:

Пламена Вилареал с бранд AndyVil – „Колекцията е вдъхновена от морската шир обляна в лунна светлина. Феерия от синьо-зелени цветове, окъпани в сребрист блясък и разкош. Луксозните материи, които нежно покриват тялото се съчетават с асиметричните кройки с “cut out” елементи и ни пренасят директно в топлите летни нощи на морския бряг. Вълнуващо и чувствено преживяване, което оставя незабравими спомени…”.

AndyVil на Седмицата на модата в Нидерландия

AndyVil на Седмицата на модата в Нидерландия

AndyVil на Седмицата на модата в Нидерландия

 

Рени Демерджиева с бранд ALLUNIX – „Вдъхновението за TAKEN идва от усещането за съблазън, фокусирайки се върху езика на тялото в момента на привличане. Всеки аутфит е създаден, за да подчертае извивките на женското тяло като са използвани ярки и смели цветове, съчетани така, че да правят силно впечатление. В колекцията са използвани авторски принтове на голи женски тела и лица с блър ефекти в оранжево-червено-черна гама.”.

ALLUNIX на Седмицата на модата в Нидерландия

ALLUNIX на Седмицата на модата в Нидерландия

ALLUNIX на Седмицата на модата в Нидерландия

 

Мария-Кети Гилова  – „Колекция „Говорещи знаци”, вдъхновена от уникалните свещени знаци от глаголицата. Колекцията има целта да подбуди желанието за познание в хората за нашата велика история и начало, по-точно за глаголицата, която е уникално наследство от нашите прадеди, да превъплъти уникалните силуети на знаците от глаголицата в иновативни конструкции и интересни принтове. Тези материи, щампи и силуети се чувстват познати и нови, носими и абсолютно в крак с тенденциите. Оригинални и референтни на новото време, но също така с лека препратка към историята, цветовете използвани в колекцията също носят специална символика, която допълва концепцията на колекцията. Тя става изцяло посветена на идеята, носеща Глаголицата.“

Модели на Мария-Кети Гилова на Седмицата на модата в Нидерландия

Модели на Мария-Кети Гилова на Седмицата на модата в Нидерландия

Модели на Мария-Кети Гилова на Седмицата на модата в Нидерландия

На вечерта на установените марки по подиума се разходиха моделите на модна къща БАНДЕРОЛ, Стоян РАДИЧЕВ и Иван ДОНЕВ. Нещо, което отличаваше нашите дизайнери, беше изтънчените платове и богатите на декоративни елементи колекции. Бандерол вдигнаха публиката с артистичното представяне на колекцията „ELYSIUM“,  в която показаха дамска и мъжка линия, вдъхновена от богатството на цветното разнообразие на флора и фауна, от форми на бъдещето и от необятната Вселена. Стоян РАДИЧЕВ накара дамите в публиката да мечтаят за романтични вечери и червени килими. Колекцията му черпи вдъхновение от красотата във всичките и форми, най- вече от съвършенството на женското тяло, чиито перфектни извивки следва в своите модели.

Българска мода

Българска мода

Българска мода

Българска мода

Българска мода

Българска мода

Българска мода

Българска мода

Българска мода

Българска мода

Българска мода

Иван Донев нарече своята колекция „преработка“ на старо в съчетание с ново, за да бъде по един или друг начин отговорна към околната среда. Неговите модели са уникати, което прави сама по себе си всяка тяхна нова визия в едно прераждане на дрехата. Умението на дизайнера да създава чрез логика, философия и дълбоко изучаване на детайлите му донесе и последното признание, именно от Rotterdam Fashion Week, статуетка Барби, създадена от творците на модерно изкуство TOIZ върху постамент с 24 каратово златно покритие.

Определено може да наречем пътешествието на нашите дизайнери едно успешно приключение, което ще има продължение.