NEW GENERATION 2023 - Дипломно модно ревю на студентите от Нов български университет

За втора поредна година нова генерация студенти, които се занимават с мода и модна индустрия, представиха резултатите от четиригодишното си обучение в Нов български университет. На скоро проведеното дипломно модно ревю в галерията nOva art space, талантливите млади дизайнери демонстрираха своите най-нови творчески постижения.

NEW GENERATION 2023

На събитието, организирано от доц. д-р Кристина Савова и ас. Кристина Колодеева, присъстваха изявени дизайнери, модни журналисти, професионалисти и експерти в модната индустрия. Те се ангажираха с анализиране на моделите, оценяване на иновациите в модните тенденции и споделяне на своите мнения и идеи в областта на модата. За първи път, на подиума на формата бяха поканени и бивши абсолвенти, които се утвърждават в модния свят чрез своите старт-ъп модни брандове - House of Le Meme, Atelier Verèdia и Мikka Couture.

NEW GENERATION 2023

Председателят на International Fashion Connection, г-жа Мила Захариева, беше сред почетните гости и изрази подкрепата си към младите дизайнери. Организацията, която тя представлява, планира поредица от модни събития, предназначени да подкрепят и популяризират талантливите творци.

"Това модно ревю на Нов български университет е важен принос към развитието на модната индустрия у нас. Младите творци имат нужда от вдъхновение, което получават от преподавателите си, но също така имат нужда и от подкрепа и насока, за да превърнат своите идеи в успешни бизнес проекти", сподели г-жа Захариева.

Лина Маймарева, собственичка на фирма „Лидера Груп“ подкрепи събитието и бе източник на вдъхновение за студентите, насърчавайки ги да мечтаят и да не се предават, вярвайки, че с усърдна работа могат да постигнат признание в чужбина.

NEW GENERATION 2023

Президентът на агенция "VISAGES", Евгения Калканджиева, призова дипломантите да се осмеляват и да следват своите мечти. "Това ревю е великолепно събитие, което ви предоставя възможността да покажете своите умения и да започнете своята кариера в модния свят", добави тя.

NEW GENERATION 2023

На събитието бяха показани 11 изумителни колекции, като най-силно впечатление направиха тези със своята иновативност и естетичен дизайн. Всяка колекция представяше уникална история, която разказваше за въображение, емоции и изкуство. Особено впечатляващи бяха дизайнерите, които смело смесваха различни текстили, цветове и модни тенденции, създавайки прекрасни хармонии. Събитието доказа, че модата е израз на индивидуалността и смелостта да се изразиш през облеклото.

Ревюто откриха студенти от втори курс от бакалавърската програма „Мода“ с колекцията "Recycle/Upcycle". Тя бе част от една от техните семестриални задачи, която включваше редизайн и вдъхновяване на нов живот върху стари дрехи от деним. В колекцията работеха студентите София Борисова, Катрин Камзамалова, Десислава Карамфилова, Нора Гоцева, Виктор Спасов, Мария Бонева, Ралица Николова, Нелина Стойчева, Адриана Бунджулова и Изабел Недялкова.

NEW GENERATION 2023

Колекцията на университетския моден лейбъл FASHIONxNBU грабна вниманието на публиката с богата палитра от наситени цветове и смели комбинации. Озаглавена "Ex Voto", тя представя концепцията за приношение и благодат през модни облекла за 2024 година. Съчетавайки стрийт стайл, елегантност и класицизъм, дизайнерите предлагат нов, нетрадиционен поглед към съвременната мода. Авторският десен "Contemporary Ex Votos - Spiritual Hand" символизира връзката между вътрешния и външния свят, докато ведрите цветове като лилаво, ултрамарин и сярно жълто създават ефектни и ексцентрични визии, допълнени с елегантност и спокойствие от светлия екрю нюанс.

Колекцията "Coup de grâce" на Запрян Начев изградена около бръснарската пелерина и хирургическите завивки съчетава историята на професията бръснар-хирург със замисъла за фини разрези в кройките и формите, които наподобяват оперативни процедури.
"VvV" или "Vanche vs Versace" е колекция на Дияна Иванова, вдъхновена от нейната баба Иванка и представлява съчетание между малките уроци по шиене, бродиране и плетене, които тя получавала от нея, и съпоставянето на баба си като символ на миналото с модната къща Версаче като представител на бъдещето.
"Metro Muse" на Даниела Янкова е унисекс модна колекция, която излъчва градски стил и индивидуалност чрез комбинацията от луксозни улични облекла, иновативни дизайни, обемни кройки, запомнящи се принтове и бродерии, вдъхновени от живота в града.

NEW GENERATION 2023

NEW GENERATION 2023

Студентите Теодора Борисова, Никол Керимова и Нора Гоцева направиха силно впечатление със своите стилни и елегантни модни колекции. Теодора, чиято втора специалност е в областта на Модната индустрия, се вдъхнови от кампанията "Факли на свободата" на Едуард Бернайс за своята колекция "Persona". Моделите в тази колекция въплъщаваха образа на фаталната жена, излъчваща елегантност и увереност, представяйки изискани и провокативни дизайни. Никол, от своя страна, постави любовта в центъра на своята колекция "Eclipse of the heart". Темата на колекцията разглежда романтичната страна на любовта, но и нейните тъмни и безсилни етапи, като сърцето все пак продължава да блести и да цъфти въпреки затъмнението. Колекцията "Bloom into you" на дизайнерката Нора Гоцева представи уникален поглед към Ориента, вдъхновен от турските национални костюми, богатата култура, изящния начин на обличане, впечатляващата архитектура и традициите на този регион. Колекцията предаваше блясъка и изяществото на турските облекла, като същевременно представяше съвременни интерпретации и иновативни дизайни. Нора Гоцева успешно съчета уникалната естетика и богатството на Ориента в своите модни творения, предизвиквайки вълнение и възхищение сред публиката.

NEW GENERATION 2023

NEW GENERATION 2023

NEW GENERATION 2023

Кулминацията на вечерта настъпи с представянето на старт-ъп модни брандове, които са създадени от бивши студенти от специализацията "Модна индустрия". Трима алумни на Нов български университет успешно демонстрираха своето развитие след завършването на програмата.
Ния Николова, дизайнер и основател на марката House of Le Meme, представи своята колекция "The Circus of Colors", която отразява философията на бранда за уникални принтове. Нейните модели предизвикаха възхищение с ярките цветове и креативните детайли.
Дизайнерът Виктор Спасов и неговият бранд Atelier VERÈDIA изпъкнаха с провокативната колекция "INDIVIDUALISTIC", вдъхновена от 50-те години на миналия век, но съчетана със съвременния свят. Техните аутфити представяха уникален стил, който изразява смелост и индивидуалност.
Брандът MIKKA KOSSEVA COUTURE на дизайнера Моника Косева представи последната колекция на вечерта, озаглавена "Love like religion". Тя беше вдъхновена от древногръцката култура, изкуство и митология, с особен фокус върху богинята на любовта - Афродита. Моделите впечатлиха с изящество и елегантност, представяйки любовта като най-силната сила.

NEW GENERATION 2023

NEW GENERATION 2023

NEW GENERATION 2023

Тези стартиращи модни брандове се отличаваха с иновативността и творческия подход към модата, като направиха значително впечатление на публиката със своите уникални колекции.

Дипломното модно ревю на студентите от Нов български университет привлече вниманието на модната общност и потвърди високото качество на образованието в университета. Младите дизайнери се надяват да продължат да впечатляват със своите творения и да постигнат голям успех в модната индустрия.

NEW GENERATION 2023

NEW GENERATION 2023

Събитието се проведе в рамките на „Летни дни на модата" и се организира от доц. д-р Кристина Савова и ас. Кристина Колодеева, с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ, IFC International Fashion Connection, г-жа Лина Маймарова от Lidera Group, Visage Model Group, Nova Art Space, By Far. Водещ на събитието беше Християна Стоименова.
Фото кредит: Милена Янкова и Стилиян Мурджев от БП „Фотография“