Академията за мода сбъдва мечти

Рая Виктор

Историята започна преди няколко месеца по време на „БГ модна икона 2022“, когато бях наградена с приза за стипендиант на „Златна игла 2021“ на официална церемония. Благотворителната дейност е взаимно дело на Академията за мода, фотографа Костадин Кръстев-Коко, трикратен носител на приза „Златна игла“, и топмодела Вероника Стефанова - Мис България Свят–2017 и лице на „Златна игла 2021“. Академията за мода сбъдва мечти! Подкрепата, която дава на студентите е безусловна, но и винаги заслужена, и аз отново изказвам своята благодарност за тази награда. Тя е абсолютна мотивация, източник на голямо вълнение и вдъхновение да продължавам устремено напред.

АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА СБЪДВА МЕЧТИ

Наградата включваше и посещение на седмицата на модата в Милано, което допълнително ме обогати с безценни преживявания, контакти и нови приятелства и в тази статия нямам търпение да разкажа по-подробно за цялото приключение.

След дълго броене на месеците, а след това и на дните, най-накрая въздушните линии на самолетите ме отведоха, не в Милано както беше по план, а в един друг град не по-малко шокиращ и вдъхновяващ. Дубай – превъзходен град с неограничени възможности.

АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА СБЪДВА МЕЧТИ

Програмата за седмицата на модата беше изместена в последния момент в сърцето на този гигант. За мен това е свят на цветове, религии, светлини и бизнес. Все повече и повече градът се превръща в център на света. Докато бях там успях максимално, до колкото ми позволяваше времето, да се потопя в пъстротата на арабския свят и да опозная неговото мислене, аромат и култури. Установих, че вълшебната съставка в бизнес отношенията им е, че приемат всекиго. Не те съдят за култура, език, религия или пък сексуална ориентация. Приемат те за равен, приемат те за приятел. Винаги са честни и добронамерени, независимо кой си и от къде си. По този начин печелят приятелство със света. Едно от най-интересните неща, което ми направи силно впечатление е, че това е един от най-безопасните градове в света. 50% от цивилните коли, които се движат из улиците, всъщност са полицаи под прикритие. Като всеки нормален човек, имах скрито предубеждение за арабския свят, но там се чувствах в пълна безопасност независимо в кой час от денонощието се намирах по улиците. Но нека прескоча към по-интересната част, а именно причината да съм там.

АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА СБЪДВА МЕЧТИ

Екипът, който представи България по време на събитието, беше съставен от професионалните гримьори и фризьори от салони V&A Glamour, Вероника Стефанова – собственик на салоните и аз в ролята ми на придружител. Несъмнено се откроихме с нашето чувство за хумор и танци. Първото важно събитие, на което присъствахме беше приветстващо парти само за ВИП гости. То започна късно вечерта на една очарователна яхта. Всички потънахме в блясък, разкош, шампанско и танци. Светлините на града озаряваха лицата и очите ни. Спомням си как в един момент се отдръпнах от тълпата, погледнах към безкрайността на сградите, които величествено стояха край брега и заслепяваха дори звездите, и точно преди да отлепя крака от земята си спомних откъде всъщност тръгнах, за да стигна дотук. Аз съм момиче избягало от дълбоката провинция, сложило в джоба си само мечти и вяра, момиче, в което преди никой не вярваше и не забелязваше, освен майка ми. Тя е моят център, вяра и любов, който безусловно ме подкрепяше на всяка крачка през целия ми път. В този момент си помислих и почувствах, че всичко е възможно стига да си позволиш да го поискаш. 

АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА СБЪДВА МЕЧТИ

Вторият ден беше още по-вълнуващ. Рано сутринта малко автобусче ни закара далеч, далеч в пустинята, където изкуство, мода и безкрайното пясъчно море се сляха в едно.  В този ден всички брандове, които участваха в ревюто направиха специална фотосесия на фона на пустинята. За мен това място не беше просто пясък и небе, беше нещо повече. Беше като храм на тишината, който може да заключи в себе си завинаги всяка твоя тайна, копнеж или молитва. Когато приключихме с важната част от деня, дойде и моментът за забавления. Първо сърфирахме на четири гуми из пустинята, след това „яхнахме“ и по една камила, а накрая се търкулнахме на едни възглавнички близо до танцуващи, огнедишащи хора.   

АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА СБЪДВА МЕЧТИ

АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА СБЪДВА МЕЧТИ

АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА СБЪДВА МЕЧТИ

На третият ден беше самото ревю. То се проведе във великолепна, даже – ослепителна, галерия в центъра. Целият ден премина в в подготовка на залата и моделите. На щендерите се бяха разположени главно италиански и казахстански модни брандове. Признавам, никога не съм поглеждала и никога не съм се интересувала от казахстански брандове, но те наистина ми направиха силно впечатление. Всеки беше вплел в свежестта на модерното своята собствена култура. Тоалетите бяха много атрактивни, живописни и определено будеха всеобщото любопитство. Друго интересно нещо беше, че един от брандовете реши да се довери на модели над 60 годишна възраст. За самото събитие бяха поканили около десетина възрастни жени, които въпреки годините се справиха достойно на високи токчета и придадоха веиличественост на модната колекция. Там се запознах и отблизо с организаторите на самия ивент, които бяха италианци. С тях се разбирах отлично, тъй като владея италиански език и много често дори ме молеха да превеждам. В един момент, независимо, че бях страничен наблюдател, се озовах в центъра на прожекторите. Помолиха ме да дефилирам редом до професионални модели на самото ревю. Нямаше как да откажа и се съгласих! Два пъти през живота си бях ходила на високи токчета, но си казах „ако падна на сцената, това е техен проблем, че са решили да ме изберат да участвам – не мой“ и тръгнах смело напред с мисълта, че третият път ще ми е за късмет. И така и стана!  

АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА СБЪДВА МЕЧТИ

АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА СБЪДВА МЕЧТИ

АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА СБЪДВА МЕЧТИ

Последният ден прекарахме в опиянението на арабските пазари. Малки магазинчета, предлагащи всякакви вълшебства, направиха за секунди цял лабиринт около нас, от който наистина много трудно излязохме. Отвсякъде се предлагаха коприна, камилска вълна, кашмир, злато, скъпоценности и т.н. Ласкателни продавачи ни закачаха с красиви думи, за да ни продадат някоя вълшебна джунджурия. Много ми беше интересен и забавен ритуалът по пазаренето. Уверявам ви, спорът за цената, или – казано по-директно, пазарлъкът е национален спорт. Ако не се пазарите, биха се обидили.

Мода, култура и приключения - това беше накратко цялата история, която ще пазя в сърцето си цял живот. Академията за мода за първи път организира подобен тип стипендия и бих казала, че по-голямо професионално богатство от този жест към един студент по моден дизайн трудно може да се открие.  

АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА СБЪДВА МЕЧТИ

АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА СБЪДВА МЕЧТИ

АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА СБЪДВА МЕЧТИ

Снимки:

1. Проф. Любомир Стойков и Рая Виктор на официалното ѝ награждаване по време на „БГ модна икона 2022“.
2. Рая Виктор – щастлива притежателка на чисто нов оверлог – дарение от Академията за мода.
3. Рая Виктор представя собствен дизайн тоалет на „ БГ Модна Икона 2022“.
4. Вероника Стефанова и Рая Виктор минути преди да отлетят за Дубай.
5. Топмоделът Вероника Стефанова – Мис България Свят-2017 и лице на „Златна игла 2021“.
6. Снимка от самолета преди кацането му в Дубай.
7. Снимка от приветстващото парти.
8. Рая Виктор със собствен дизайн шал.
9. Българският екип в пустинята.
10. Рая Виктор в центъра на Дубай.
11. Рая Виктор представя тоалет на „Ателиер Лучия“ на седмицата на модата в Дубай.
12. Рая Виктор представя тоалет на модна къща „Набоко“.
13. Обща снимка от последната вечер в Дубай на целия български екип.

Фото: ©  Академията за мода / Вили Николов: 1, 3
Фото: ©  Матия Константини: 8, 9
Личен архив на Рая Виктор: 2, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 13