Най-добрите майстори на кафето впечатлиха с уменията си

На 26 и 27 октомври 2022 г. във „Витоша Парк Хотел“ се проведе Бариста Шампионат в два кръга, в който се включиха около 35 баристи от цяла България.

В първия ден от участниците трябваше да приготвят италианско еспресо и капучино по стандарт. Представилите се най-добре имаха възможността да се явят на втори кръг, където трябваше да приготвят мокачино, по собствена рецепта. За него те следваха класическата рецепта, съдържаща следните съставки: кафе, шоколад, какао и прясно мляко. В допълнение те обогатиха тази рецепта по собствен начин.

Бариста Шампионат

Бариста Шампионат

Бариста Шампионат

Всички участващи в състезанието бяха оценявани от международно жури, което се състоеше от два панела – единият за техническа оценка, а другият за сетивна оценка на направените напитки. Панелът за техническа оценка се състоеше от четирима реномирани баристи експерти – Иван Парнаров, Константин Дешев, Николай Григоров и Радостин Димитров. Панелът за сетивната оценка се състоеше от трима международни съдии, които познават отлично характеристиките на различни видове кафе „Лаваца“, с председател на журито Дионисис Мустис.

Тримата баристи, които получиха най-добри оценки от журито на втория кръг, сред които са Синем Муса (GarsOn, Кърджали) – I място, Петър Божинов („Зазу“, Сл. Бряг) – II място и Веселин Джинин (сладкарница Теа & Eat) – III място, спечелиха участие в международен Бариста Шампионата, организиран от „Лаваца“, който ще се състои в Италия февруари месец 2023 г. Там те отново ще се изправят срещу финалистите  от 15-те държави, участващи в инициативата тази година.

Бариста Шампионат

Участникът, който завърши на четвърто място – Супита Шенкова (Café DOLCE, Кърджали), получи възможността да посети музея на „Лаваца“ в Торино. Изненадата във финалния втори кръг беше, че от „Лаваца“ и „Софсток“ обявиха пета допълнителна награда за „перфектно еспресо и капучино“, която отиде при Пламен Манев от кафе „Папагала“ в Бургас, който също ще се наслади на музея в Торино. Всички останали състезатели получиха насърчителни награди.

Бариста Шампионат

Бариста Шампионат

Лили Лазарова – изпълнителен директор на „Софсток“ и Дионисис Мустис – член на сетивното жури изказаха впечатленията си от участниците и подчертаха тяхната креативност, и впечатляващите им умения.

Проф. Любомир Стойков - управител на „Алма комуникация“ и PR на Софсток ООД, сподели: „Бариста Шампионатът под егидата на кафе „Лаваца“, организиран от фирма „Софсток“ показа убедително превъзходните качества на българските майстори на кафеените напитки - тяхната сръчност, въображение и оригиналност. Състезания от този тип говорят за висока корпоративна култура и надеждни професионални ценности. Моите адмирации и към победителите, и към всички участници, които наистина бяха на много високо ниво!“.

Събитието се осъществи с подкрепата на „Лаваца“ и беше уважено редица представители на обществения живот, културата и бизнеса, сред които проф. д.н. Любомир Стойков, Екатерина Свечева, Иво Кръстев, Мадлена Иванова, Никол Предьова, както и представители на печатните и електронни медии, блогъри, инфлуенсъри и лайфстайл експерти.

Бариста Шампионат

Бариста Шампионат

Бариста Шампионат

Снимки:

1. Статуетките за победителите в „Бариста Шампионата“.

2. Водещият Даниел Ташев заедно с членовете на техническото жури.

3. Няколко броя капучино, направени от Пламен Манев, с които спечели допълнителна награда.

4. – 5. Професор Любомир Стойков по време на „Бариста Шампионата“.

6. Професор Любомир Стойков заедно със Синем Муса, Супита Шенкова и Веселин Джинин.

7. Професор Любомир Стойков заедно с Лили Лазарова - изпълнителен директор на Софсток ООД, изключителен представител на Лаваца за България, победителите Синем Муса, Супита Шенкова и Веселин Джинин, както и членове на чуждестранното жури.

8. Професор Любомир Стойков заедно с Екатерина Свечева.

9. Професор Любомир Стойков заедно с Никол Предьова и Мадлена Иванова.

Фото: © Алма комуникация: 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Фото: © Тодор Тодоров: 3